Războiul vaccinelor. UE, supărată că dozele anti-COVID ajung în Marea Britanie
Full Article 2 minutes read

Războiul vaccinelor. UE, supărată că dozele anti-COVID ajung în Marea Britanie

UE ar putea bloca livrarea vaccinelor anti-COVID în Irlanda de Nord. Avertizarea a provocat critici aprinse atât la Londra, cât și la Belfast și Dublin, informează Euronews.

Comisia Europeană a anunțat că, deocamdată, nu va recurge la această decizie, însă va monitoriza cu strictețe respectarea contractelor privind livrarea vaccinurilor în spațiul european.

În ajun, Comisia Europeană a aprobat mecanismul care interzice exportul preparatelor fără permisiunea statelor membre ale UE. Acesta va fi impus acelor companii care au semnat contracte cu UE.

Inițiativa vine în contextul în care, vineri, a fost aprobată utilizarea vaccinului producătorului anglo-suedez AstraZeneca în spațiul european. Este al treilea preparat autorizat pentru vaccinare în comunitatea europeană. În același timp, s-a constatat că AstraZeneca livrează în Marea Britanie de trei ori mai multe doze decât în UE. Londra a aprobat utilizarea preparatului la începutul lui ianuarie.

Anterior, compania a anunțat despre întârzieri la livrarea vaccinurilor în UE și a invocat probleme tehnice. De cealaltă parte, Comisia Europeană a acuzat producătorul de încălcarea obligațiilor contractuale, mai ales că livrările în Marea Britanie s-au efectuat la turații maxime. Potrivit contractului, AstraZeneca trebuie să livreze în UE 300 de milioane de doze.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: