Reacția lui Andrei Spînu după publicarea unei anexe secrete din contractul cu Gazprom: „Nu voi comenta veridicitatea documentului”
Full Article 3 minutes read

Reacția lui Andrei Spînu după publicarea unei anexe secrete din contractul cu Gazprom: „Nu voi comenta veridicitatea documentului”

După ce o anexă secretă a contractului cu Gazprom a fost publicată de jurnaliști, vicepremierul Andrei Spînu spune că nu va comenta veridicitatea documentului. Tot el declară că actul nu poate fi publicat în spațiul public fără un acord al semnatarilor. 

„Nu voi comenta veridicitatea documentului apărut în presă. Repet ce am zis de nenumărate ori, contractul semnat între MoldovaGaz și Gazprom nu poate fi publicat fără acordul acestora”, a reacționat Spînu.

De menționat că președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban a anunțat că va sesiza Procuratura Generală cu privire la acest caz. Acesta a remarcat că informațiile constituie secret comercial. De asemenea, Ceban a anunțat inițierea unei anchete interne.

De cealaltă parte, portalul Anticorupție, primul care a publicat documentul, susține că l-a primit la adresa de e-mail a redacției.

Astfel, potrivit documentului, formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30% din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare. Așa cum prețul pe bursele europene, inclusiv pe platform TTF este raportat la puterea de ardere, adică în calorii, în formulă este indicat și cum se transformă gigacaloriile în metri cubi.  Astfel, 10,37 kwt/oră echivalează cu un metru cub de gaze.

Alte 70% din prețul „de iarnă” sunt calculate conform punctului 3. 2 din acordul din 2006. Acesta nu este indicat în anexă, însă, din câte se știe, este format din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura. În perioada de vară, din aprilie până în septembrie, formula se inversează. Adică 30% din preț este calculat în baza prețului mixului de produse petroliere, iar 70%, în baza prețului de piață, scrie sursa citată.

Pe 29 octombrie 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani. Partea moldovenească a precizat că s-a acceptat formula de preț propusă de Chișinău. În data de 13 ianuarie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a publicat detalii cu privire la modul de calcul a prețului de achiziție a gazelor. Deși nu a divulgat formula completă din motive de confidențialitate, Spînu a confirmat că formula e un mixt de 30% la 70%, iar perioada de calcul a prețului a fost efectuată la început de noiembrie.

Vicepremierul Andrei Spînu a reiterat în repetate rânduri că va solicita acordul părții ruse pentru a face public contractul cu Gazprom.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: