Andrei Mardari / NewsMaker

Reacția lui Andrei Spînu după publicarea unei anexe secrete din contractul cu Gazprom: „Nu voi comenta veridicitatea documentului”

După ce o anexă secretă a contractului cu Gazprom a fost publicată de jurnaliști, vicepremierul Andrei Spînu spune că nu va comenta veridicitatea documentului. Tot el declară că actul nu poate fi publicat în spațiul public fără un acord al semnatarilor. 

„Nu voi comenta veridicitatea documentului apărut în presă. Repet ce am zis de nenumărate ori, contractul semnat între MoldovaGaz și Gazprom nu poate fi publicat fără acordul acestora”, a reacționat Spînu.

De menționat că președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban a anunțat că va sesiza Procuratura Generală cu privire la acest caz. Acesta a remarcat că informațiile constituie secret comercial. De asemenea, Ceban a anunțat inițierea unei anchete interne.

De cealaltă parte, portalul Anticorupție, primul care a publicat documentul, susține că l-a primit la adresa de e-mail a redacției.

Astfel, potrivit documentului, formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30% din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare. Așa cum prețul pe bursele europene, inclusiv pe platform TTF este raportat la puterea de ardere, adică în calorii, în formulă este indicat și cum se transformă gigacaloriile în metri cubi.  Astfel, 10,37 kwt/oră echivalează cu un metru cub de gaze.

Alte 70% din prețul „de iarnă” sunt calculate conform punctului 3. 2 din acordul din 2006. Acesta nu este indicat în anexă, însă, din câte se știe, este format din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura. În perioada de vară, din aprilie până în septembrie, formula se inversează. Adică 30% din preț este calculat în baza prețului mixului de produse petroliere, iar 70%, în baza prețului de piață, scrie sursa citată.

Pe 29 octombrie 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani. Partea moldovenească a precizat că s-a acceptat formula de preț propusă de Chișinău. În data de 13 ianuarie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a publicat detalii cu privire la modul de calcul a prețului de achiziție a gazelor. Deși nu a divulgat formula completă din motive de confidențialitate, Spînu a confirmat că formula e un mixt de 30% la 70%, iar perioada de calcul a prețului a fost efectuată la început de noiembrie.

Vicepremierul Andrei Spînu a reiterat în repetate rânduri că va solicita acordul părții ruse pentru a face public contractul cu Gazprom.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: