Reacția lui Grosu după ce instanța i-a permis lui Kirkorov să vină în Moldova: „Lasă-l să încerce”
Full Article 3 minutes read

Reacția lui Grosu după ce instanța i-a permis lui Kirkorov să vină în Moldova: „Lasă-l să încerce”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, sugerează că, în pofida faptului că cântărețul rus Filip Kirkorov a primit câștig de cauză în prima instanță, iar refuzul de intrare în Republica Moldova i-a fost anulat, autoritățile nu-i vor permite să vină în țara noastră, dacă va încerca. Șeful legislativului a dat de înțeles că Kirkorov, care este un susținător al invaziei ruse din Ucraina, nu este bine venit în țara noastră. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 10 iunie a emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Chișinău. 

În timpul emisiunii, Igor Grosu a fost solicitat să comenteze decizia judecătorească privind anularea refuzului de intrare în Moldova a lui Filip Kirkorov, care i-ar permite să vină în țară.

Lasă-l să încerce”, a declarat speaker-ul.

Întrebat de ce și dacă artistului nu i se va permite intrarea în țară, Igor Grosu a spus: „Eu nu știu. Intuiesc eu că o să fie o provocare să vină el la noi. Și iarăși, iată acest judecător, judecătoare… Tu judeci într-un context? Tu nu vezi ce-i în jurul tău? Tu nu vezi că tipul ăsta dă concerte prin Donbas, justifică agresiunea, războiul, răul și așa mai departe. Și el ce să vină aici? Să ne mai spună o dată cât e de mărinimoasă „русский мир” și cât e de „pravoslavnik”? Nu, domnule. Noi n-o să permitem așa ceva”.

Precizăm că refuzul de intrare în Republica Moldova în privința lui Kirkorov, aplicat pe 28 iulie 2022, a fost anulat. Decizia a fost pronunțată pe 30 mai de magistrata Violeta Chisilița de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a anunțat anterior că va contesta decizia judecătorească la Curtea de Apel Chișinău.

Până la pronunțarea unei decizii de către Curtea de Apel Chișinău, care este executorie, Kirkorov nu are voie în continuare să vină în Republica Moldova.

***

Filip Kirkorov a susținut în repetate rânduri agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. În februarie 2024, artistul a susținut un concert în Donbas, teritoriu anexat ilegal de Federația Rusă în septembrie 2022. Evenimentul a avut loc la scurt timp după ce Kirkorov a început să piardă contracte de colaborare și să-i fie anulate concertele din Rusia pentru participarea la „petrecerea aproape goală”, care a provocat oficialilor ruși și activiștilor pro-guvernamentali.

De asemenea, Filip Kirkorov este în relații strânse cu oligarhul Ilan Șor, condamnat la 15 de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și care se ascunde de justiție în Rusia, pe care-l numește „prieten”. Interpretul a susțint-o în campania electorală pe candidata lui Șor la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei din 2023, Evghenia Guțul. Acesta s-a filmat într-un spot electoral în care a îndemnat oamenii să o voteze pe Guțul, care mai târziu a câștigat alegerile, și, împreună cu alți artiști ruși, a lansat  piesa „Родина моя” – o versiune în limba rusă a imnului autonomiei găgăuze.

Iar în luna aprilie, Kirkorov a cântat la evenimentul de constituire a Blocului „Victorie” – format din politicienii și membrii partidelor afiliați lui Șor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: