Reacția lui Litvinenco, după ce moțiunea socialiștilor a picat: „Îi îndemn să nu insiste”
Full Article 4 minutes read

Reacția lui Litvinenco, după ce moțiunea socialiștilor a picat: „Îi îndemn să nu insiste”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a venit cu o reacție după ce moțiunea de cenzură împotriva Ministerului Justiției, înaintată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), a picat. Acesta îi îndeamnă să nu insiste, întrucât el nu va ceda. 

Sergiu Litvinenco susține că socialiștii au încercat să se dea în spectacol astăzi, însă așa-zisa moțiune simplă a fost un prilej în plus pentru el de a spune clar și ferm că nu va renunța în fața intimidărilor și va continua reforma justiției, pentru că cetățenii vor să li se facă dreptate.

„În primul rând, le mulțumesc colegilor din PAS pentru susținere și încredere. Asta ne face să continuăm munca cu și mai multă determinare, chiar să mărim turațiile.

Le-am spus socialistilor că nu mă tem de dezbateri. Dar e josnic atunci când, pretext pentru moțiune, sunt niște ilegalități grosolane, făcute în interesul lui Șor. Noi cu Șor nu discutăm și nu facem parteneriate, pentru că nu este partid, ci este – din punctul de vedere politic, nu penal – o organizație criminală organizată”, a scris Litvinenco pe facebook.

Totodată, ministrul asigură că în Republica Moldova va fi dreptate, iar hoții vor fi condamnați, indiferent de statutul și banii pe care-i au.

„Înțeleg că acțiunile din justiție nu sunt pe placul hoților. Înțeleg că vor să revină la ceea ce a fost timp de 30 de ani: să fure și să nu pățească nimic. Înțeleg că s-au unit toți împreună – personaje care anterior erau pe poziții diametral opuse, deoarece nu puteau împărți banii furați – pentru a pune bețe în roate actorilor din justiție. Pe această cale, îi îndemn să nu insiste, pentru că nu vom ceda. Cu cât mai mult se vârcolesc pentru a schimba cursul firesc, cu atât mai hotărâți vom fi. Atât eu, cât și noi toți. Și voi știți asta”, a adăugat el.

Amintim că în cadrul ședinței Parlamentului din 24 noiembrie, moțiunea a fost respinsă cu votul a 53 deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), și susținută de 24 deputați BCS.

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a fost astăzi în plenul Parlamentului. Acesta a prezenta raportul asupra activității sale și a răspuns la întrebările deputaților.

„Această moțiune nici nu trebuia să ajungă să fie dezbătută, e o scamatorie”, a comunicat Litvinenco, în fața deputaților. „Sunteți într-un gând cu toți oligarhii fugari. (…) Din punctul meu de vedere, Procuratura și-a recăpătat independența pe care nu a avut-o niciodată. Toate grupările oligarhice sunt investigate. Este asta semn al pierderii independenței? Nu cred că cetățenii sunt de acord cu asta”, a spus ministrul.

Întrebat de BCS dacă își va da demisia de onoare, Litvinenco a spus: „Voi pleca din funcție atunci când toți hoții din această țară vor fi trași la răspundere, iar averea lor – confiscată”.

***

Potrivit textului moțiunii, pe parcursul unui an, partidul de guvernământ a făcut tot posibilul să subjuge ideea de justiție independentă, iar Ministerul Justiției ar fi creat un sistem prin care anumiți procurori sau judecători acționează doar la directivele prețioase ale partidului-stat sau a exponentului său de la Ministerul Justiției.

Prin moțiunea înaintată s-a solicitat:

1.Restabilirea statului de drept prin înaintarea acțiunilor privind declararea nuli-tății actelor de numire în funcție a procurorilor-șefi în diferite subdiviziuni a Procuraturii din cauza planării suspiciunilor rezonabile privind trucarea concursurilor.

2.Scoaterea de sub control politic a sistemului procuraturii prin modificarea legislației, unde ministrul justiției să fie exclus din componența Consiliului Superior al Procurorilor.

3.Reevaluarea proceselor pornite de reformă în justiție prin prisma excluderii factorului politic de influențe nejustificate și asigurarea unui proces transpa-rent de transformări pozitive în justiție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: