Vladimir Putin a declarat ieri că contractul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost semnat „după condițiile moldovenești”. Potrivit acestuia, șeful concernului rus Alexei Miller s-ar fi consultat cu el înainte de a fi luată o decizie. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a confirmat acest lucru, dar a ținut să precizeze că în lunile septembrie și octombrie s-a propus prelungirea acelui contract, dar „formula nu a fost acceptată”.
Putin a menționat că „partea moldovenească nu a fost de acord cu poziția Gazpromului și a insistat pe prețuri preferențiale”.
„Gazpromul s-a încăpățânat. Apoi, domnul Miller m-a contactat, mi-a zis poziția sa și a spus că consideră punctul său de vedere corect. L-am rugat să meargă în întâmpinarea părții moldovenești, având în vedere posibilitățile financiare ale Republicii Moldova. El nu a fost chiar de acord, nu prea era de acord cu mine, dar mi-a ascultat părerea și Gazprom a mers în întâmpinarea Republicii Moldova și a încheiat contractul după condițiile moldovenești”, a declarat Putin.
La rândul său, ministrul Andrei Spînu a menționat că formula din contract „a fost propusă de partea noastră”, dar că pentru prelungirea contractului, nu a fost acceptată acea formulă.
„Da, noi am reușit să obținem un contract bun atunci și avem un contract bun. Formula care a fost propusă în contract a fost propusă de partea noastră, pentru că Gazprom insista pe preț de piață”, a subliniat Andrei Spînu, la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.
„În septembrie și toată luna octombrie, noi am propus ca acel contract să fie prelungit. Această formulă nu a fost acceptată și noi am găsit acel compromis în care 30% să fie spot pe timp de iarnă 70% petrol, iar vara să nu acceptăm 100% spot, dar am introdus acele 30% preț de petrol”, a adăugat ministrul.
***
Reamintim că începând cu 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră se confruntă cu un deficit de energie electrică. Ulterior, după ce Gazprom, contrar contractului cu Chișinăul, a micșorat volumul de gaz livrat Republicii Moldova, Centrala de la Cuciurgan a anunțat că reduce livrările de energie către malul drept cu aproape 50%, urmând să primim doar 27 la sută din necesarul țării.
Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat stare de urgență în domeniul economic din cauza insuficienței de gaz natural, iar deputații nerecunoscuți din regiune au adresat o scrisoare către Consiliul Federației și Duma de Stat a Federației Ruse, prin care atrag atenția asupra situației în care s-a pomenit Transnistria.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!