Reacția Publika, Prime, Orizont și ITV după ce au rămas fără licență de emisie: „Atac fără precedent asupra libertății mass-media”
Full Article 4 minutes read

Reacția Publika, Prime, Orizont și ITV după ce au rămas fără licență de emisie: „Atac fără precedent asupra libertății mass-media”

Posturile de televiziune Orizont TV și ITV, afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, precum și Publika TV și Prime TV – afiliate fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, au venit cu o reacție după ce Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a suspenda licența a șase posturi TV, la solicitarea SIS. Posturile de televiziune condamnă dispoziția emisă de autorități și acuză guvernarea de un atac „fără precedent” asupra mass-mediei din Republica Moldova. Mai mult, posturile TV precizează că funcționează conform legislației în vigoare și acuză SIS că ar fi lansat „falsuri”, care nu ar avea „nicio probă sau justificare legală”.

„Toate acuzațiile aduse posturilor TV sunt niște falsuri grosolane, fără nicio probă sau justificare legală. Posturile TV activează strict în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media-audiovizuale și standardele internaționale în domeniu. Sancțiunile de care s-a vorbit nu au nicio tangență cu acuzațiile legate de dezinformare, război hibrid sau altceva. (…) Condamnăm aceste atacuri repetate asupra drepturilor fundamentale și libertății de exprimare în Republica Moldova”, se arată în declarați semnată de Orizont TV și ITV.

„Constatăm cu regret că în ultimii ani instituțiile mass-media (TV sau online), care nu manifestă o loialitate vădită față de conducerea politică actuală a țării, sunt tratate în mod public și oficial ca „inamici ai statului”, le sunt impuse amenzi exagerate, le este retrasă licența etc. În adresa acestor mijloace media sunt utilizate acuzații nefondate și etichetări defăimătoare, sute de jurnaliști sunt supuși diferitor presiuni din partea organelor puterii, sute de familii rămân fără sursă de venit, iar cel mai trist este că toate aceste abuzuri și derapaje antidemocratice se produc sub privirea tăcută a observatorilor, a organizațiilor de profil și a liderilor de opinie din exterior, sub privirea tăcută a ambasadelor, care anterior luau atitudine categorică în cazurile cele mai minore, cazuri care nici pe departe nu atingeau proporțiile dezastrului antidemocratic din perioada anilor 2021-2023. Azi deocamdată se tace” – a declarat, în reacție, colectivul redacțional al posturilor de televiziune Publika TV și Prime TV și ai site-urilor prime.md și publika.md – blocate de SIS.

Conducerea celor patru posturi TV rămase temporar fără licență au făcut apel la comunitatea națională și internațională să intervină „de urgență”, în vederea stopării „abuzurilor guvernării PAS”, cu anularea deciziei de sistare a emisiei posturilor TV pe care o califică drept „ilegală”.

Contactată de NM pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a menționat că „PAS nu comentează” declarația și acuzațiile celor patru posturi TV rămase fără licență.

***

Amintim că directorul SIS Alexandru Musteață a anunțat în cadrul unui briefing susținut puțin timp în urmă că a cerut CSE să suspende licența a șase posturi TV, pe perioada stării de urgență. Musteață susține că cele șase posturi de televiziune, care sunt controlate direct sau indirect de oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ar promova interesele grupului criminal Șor și a peroanelor fizice și juridice incluse în sancțiunile impuse inclusiv de SUA și UE. Mai mult, potrivit șefului SIS, cele șase posturi TV ar duce o campanie de dezinformare și manipulare în Moldova – acțiuni care ar fi fost intensificate în special în ajunul alegerilor locale din 5 noiembrie. Detalii – AICI.

Tot astăzi, șeful SIS a anunțat că a blocat 31 de portaluri web care ar fi contribuit la dezinformarea cetățenilor. 21 dintre ele, spune Musteață, ar fi controlate de Moscova. Detalii – AICI.

La scurt timp, premierul Dorin Recean a anunțat că cele șase posturi TV controlate de Șor și Plahotniuc au rămas temporar fără emisie, la recomandarea SIS, pentru că ar promova „interese străine”. Șeful Guvernului a recunoscut că Moldova este supusă „zilnic atacurilor hibride din partea Federației Ruse”. „Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a declarat premierul Dorin Recean. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: