SIS a cerut suspendarea a 6 posturi de televiziune și a 31 de portaluri web din Moldova
Full Article 5 minutes read

SIS a cerut suspendarea a 6 posturi de televiziune și a 31 de portaluri web din Moldova

Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață propune Comisiei pentru Situații Excepționale să suspende temporar licența a șase posturi de televiziune controlate de oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Este vorba de Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3. De asemenea, urmează a fi blocate 31 de portaluri web. Potrivit SIS, 21 dintre ele sunt gestionate direct de Rusia.

„Activitatea acestor posturi se realizează cu multiple încălcări ale legislației, constate de către CA și reprezintă un pericol la adresa securității informaționale. Aceste posturi promovează constat narative manipulatoare, care generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, a NATO și UE. Politica editorială a acestor posturi este orientată către o campanie de dezinformare în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni internaționale ale UE, SUA, precum și ale grupului criminal Șor” – a declarat directorul SIS, Alexandru Musteață.

Șeful SIS anunță că la baza hotărârii a stat dispoziția CSE din 16 decembrie 2022, prin care a fost sistată licența mai multor posturi TV. Musteață declară că beneficiarii efectivi ale celor șase posturi TV, care au rămas fără licență urmare a deciziei CSE, au migrat conținutul pe alte posturi TV. La fel, SIS precizează că la baza deciziei stă, de asemenea, sancțiunile emise de Consiliul Audiovizualului în raport cu sursele media indicate.

„De exemplu, conținutul media a posturilor TV6 și Primul în Moldova, emisia cărora a fost sistată prin dispoziția CSE din decembrie 2022, au emigrat către Orizont TV și ITV. Totodată, a fost fixat faptul migrării întregului aparat logistic. În acest context, au fost fixate acțiuni concertate de gruparea criminală Șor și holdingul mediatic gestionat de gruparea Plahotniuc. Astfel, pe parcursul ultimelor șase luni au fost fixate acțiuni constate de fortificare financiară, în special pe durata campaniei electorale, de către Prime și Publika TV, administrată de General Media Group SRL și canal 2 și Canal 3, administrată de SRL Telestar media – firme direct și indirect controlate de Vladimir Plahotniuc, pentru a fi adaptată la politica editorială pro-Șor”, a declarat șeful SIS.

Alexandru Musteață anunță că SIS deține informații care indică o finanțare tenebră, în ultimele șase luni, a posturilor TV Prime, Canal 2 și Canal 3, deținute de Plahotniuc, în complicitate cu fugarul Ilan Șor.

„Pentru relansarea canalelor de televiziune noua conducere a posturilor vizate susține că au identificat o serie de investitori din alte state, care sunt dispuși să investească în proiecte media din Moldova. SIS este în căutarea acestor presupuși investitori. (…) Constatam că persoanele fizice și juridice care se evidențiază în calitate de beneficiari ai posturilor de televiziune menționate sunt firme direct și indirect controlate de Plahotniuc”, a mai precizat Musteață.

Șeful SIS a anunțat pe 30 octombrie că a semnat un ordin care prevede blocarea a 31 de site-uri din Moldova. 21 dintre ele, spune Musteață, sunt direct gestionate de Federația Rusă.

„Este evident că există un semn de egalitate între gruparea criminală Plahotniuc și gruparea criminală Șor în spațiul mediatic național. Acțiunile acestora, în tandem cu întregul arsenal hibrid al Federației Ruse, sunt îndreptate împotriva Republicii Moldova. Prin decizia CSE de azi, statul protejează spațiul nostru informațional”, a conchis șeful SIS.

Actualizare:Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3 au rămas fără licență, pe perioada stării de Urgență. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), anunță premierul Dorin Recean, la cererea directorului Serviciului de Informații și Securitate. Prim-ministrul susține că autoritățile dețin dovezi că posturile TV nominalizate ar urmări un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Șeful Guvernului a dat asigurări publice că nu va permite acest lucru. Detalii – AICI.

***

Reamintim că, la sfârșitul anului trecut, Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat activitatea postului TV Primul în Moldova și a altor cinci posturi TV (TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova) până la anularea stării de urgență din țară. Autoritățile și-au argumentat decizia prin faptul că posturile TV „au relatat tendențios și manipulativ evenimentele din țară și războiul din Ucraina” și prin dorința de a „proteja cetățenii și țara” în situația unui războiului informațional. De altfel, Guvernul Canadei a impus sancțiuni, recent, celor șase posturi TV pentru că ar răspândi în mod constat dezinformarea rusă.

În ultima perioadă Primul în Moldova emitea doar online. Conținutul canalului rus „Pervîi Kanal”, care a fost retransmis anterior de postul TV Primul în Moldova, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a apărut acum pe postul ITV.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: