Recensământ 2024: contractul de muncă cu un recenzor – întrerupt. Ce s-a depistat
Full Article 3 minutes read

Recensământ 2024: contractul de muncă cu un recenzor – întrerupt. Ce s-a depistat

Unui recenzor i-a fost întrerupt contractul de muncă. Acesta nu ar fi adresat unele întrebări și ar fi completat chestionarele în locul cetățenilor. Precizările au fost făcute de directorul general al Biroului Național de Statistică Oleg Cara, în timpul unor declarații de presă. 

Cara a spus pe 26 aprilie că „este un caz când cu un recenzor a fost întrerupt și un contract de muncă”. Potrivit directorului BNS, modul în care a foat realizată recenzarea de către acesta, în unele gospodării, „nu a fost conform cerințelor”.

La precizarea jurnaliștilor că sunt reclamații că unii recenzori nu întreabă etnia și limba vorbită și ar completa chestionarul în locul cetățenilor, totodată aceștia ar avea legături cu unele partide politice, Cara a spus: „Noi nu putem apriori să învinuim o persoană sau altă de faptul că nu și-a îndeplinit obligațiunile. De aceea în fiecare caz e necesar să examinăm. Vă asigur că fiecare caz aparte noi îl examinăm. Pentru noi este important ca să fie oferite datele persoanei care menționează că a fost într-un mod eronat înscrise datele sau unele întrebări nu au fost adresate. În cazul acesta solicităm ca persoana să indice la ce adresă lucrul acesta s-a întâmplat și neapărat personalul BNS se va deplasa, va contacta persoana aceasta și va examina cazul cap-coadă. (…) În urma examinării unui din acest caz s-a adeverit că într-adevăr a avut loc un asemenea caz și contractul cu recenzorul a fost reziliat”.

Întrebat dacă acest recenzor are legături cu un partid politic, Cara a menționat: „Noi lucrul acesta nu-l cunoaștem și depășește mandatul nostru. După toate, din discuții persoana pur și simplu nu a ținut cont de rigorii dar a fost influențată sau nu politic, este membru sau nu a unei formațiuni, lucrul acesta nu-l cunoaștem”.

Potrivit lui Cara, până în seara zilei de 25 aprilie au fost recenzate 597 mii de locuințe și circa 860 mii de persoane.

***

Pe 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a.

Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele.

În timpul recensământului, cetățenilor li se cere numărul lor de identificare (IDNP) și numărul de telefon. De ce este nevoie de acest lucru și cum ne sunt protejate datele? Detalii AICI. Cetățenii care vor refuza să participe la recensământ riscă amenzi de până la 2500 de lei. Amenzile vor fi aplicate doar „în cazuri excepționale”. Detalii AICI.

Pe 12 aprilie, reprezentanții Biroului Național de Statistică au declarat că recenzorii au înregistrat primele „provocări”, inclusiv la mânuirea dispozitivelor. Iar unii din ei au ajuns să-și abandoneze activitatea și au fost înlocuiți. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: