Recensământul populației: câte persoane au completat chestionarul, unii au refuzat. Sunt situații când recenzorii și-au abandonat activitatea 
Full Article 4 minutes read

Recensământul populației: câte persoane au completat chestionarul, unii au refuzat. Sunt situații când recenzorii și-au abandonat activitatea 

Până în seara zilei de 11 aprilie au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe, iar în total 127 mii de persoane au completat chestionarul. Au fost și persoane care au refuzat să participe la recensământ, însă numărul lor nu este mare. Recenzorii au înregistrat și primele „provocări”, inclusiv la mânuirea dispozitivelor. Unii din ei au ajuns să-și abandoneze activitatea și au fost înlocuiți. Precizările au fost făcute pe 12 aprilie de directorul general al Biroului Național de Statistică Oleg Cara în timpul unor declarații de presă. 

Directorul general al Biroului Național de Statistică a declarat, la 4 zile de la desfășurarea recensământului, că au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe. Potrivit lui Cara, în total 127 mii de persoane au completat chestionarul în aceste 65 de mii de locuințe.

„Numărul populației recenzate se referă nu doar la populația cu reședința obișnuită, adică persoanele care de obicei locuiesc într-o localitate sau alta și pe teritoriul Republicii Moldova, dar poate să includă și persoanele care nu se referă la populația cu reședința obișnuită”, a comunicat directorul Biroului.

Cara a spus că „în cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă se lasă o înștiințare”.

„Anume se lasă această înștiințare pentru ca să asigure contactul cu fiecare gospodărie. (…) În perioada aceasta de 3 luni, probabilitatea că persoana va fi găsită acasă, dar nu va fi undeva peste hotare, este mult mai mare. În aceste 3 luni sperăm că marea majoritate a locuitorilor se vor regăsi. În cazul în care persoana nu va fi acasă sunt membrii gospodăriilor care vor declara datele despre gospodărie”, a menționat el.

Întrebat dacă sunt și persoane care au refuzat să participe la recensământ, Cara a declarat: „Din fericire, numărul refuzurilor nu este mare și sperăm și în continuare. Majoritatea covârșitoare a populației răspunde la întrebări și este deschisă pentru a oferi informații. Și lucrul acesta ne bucură. (…) Numărul refuzurilor este marginal. Cifra este zero întreg și… Într-adevăr este o valoare marginală”.

Potrivit lui Cara, recenzorii au înregistrat și primele „provocări”. Unii din ei au întâmpinat dificultăți „la mânuirea dispozitivelor”.

„Primele interviuri au decurs puțin mai greu, dar deja majoritatea recenzorilor sunt cât de cât mai obișnuiți și au intrat în activitate. Sunt cazuri când unii recenzori, confruntându-se cu dificultățile care sunt sau având probleme familiare, abandonează și sunt înlocuite cu alte persoane din rezervă. Sunt și cazuri când sunt angajate noi persoane și realizăm instruirile adăugător”, a menționat el.

***

Pe 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele.

În timpul recensământului, cetățenilor li se cere numărul lor de identificare (IDNP) și numărul de telefon. De ce este nevoie de acest lucru și cum ne sunt protejate datele. Detalii AICI.

Cetățenii care vor refuza să participe la recensământ riscă amenzi de până la 2500 de lei. Amenzile vor fi aplicate doar „în cazuri excepționale”. Detalii AICI.

Premierul Dorin Recean a declarat pe 10 aprilie că asupra întrebărilor de la recensământ „s-a lucrat foarte mult” și a chemat cetățenii să aibă o atitudine responsabilă. Precizările au fost făcute, a menționat Recean, în contextul declarațiilor unor politicieni „care s-au făcut experți în recensământ” și care „se dau cu părerea în ceea ce privește întrebările” chestionarului. Detalii AICI. Cum și cine a alcătuit întrebările de la recensământ? Detalii AICI.

Recensământul este finanțat din bugetul de stat, dar și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în special Uniunea Europeană și UNFPA care oferă BNS suport tehnic și financiar. Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane 75 de mii de EUR, dintre care 2 milioane sunt oferite de UE, iar 75 mii euro din partea UNFPA. Acesta este cel de-al 3-lea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: