Reducerea taxei aeroportuare de 9 euro nu va micșora prețul biletelor de avion
Full Article 3 minutes read

Reducerea taxei aeroportuare de 9 euro nu va micșora prețul biletelor de avion

Reducerea taxei aeroportuare de 9 euro nu poate influența prețul biletelor avia, declară administratorul Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian. Oficialul susține, însă, că reducerea tarifelor aeroportuare creează condiții și generează posibilitatea de a avea concurență, aeroportul devenind, astfel, atractiv pentru alte companii avia, inclusiv pentru unele care au plecat din Chișinău.

„Odată cu venirea companiilor și creșterea concurenței, scad prețurile. Prețurile companiilor aeriene nu se formează doar din tarife aeroportuare, iar regulile unei piețe libere, atunci când cererea este foarte mare, iar oferta mică, generează prețuri mari. Noi prin micșorarea tarifelor de acum, din 1 iulie, și cu următoarea micșorare din 1 ianuarie 2024, devenim mult mai atractivi decât Aeroportul era până la preluarea de către stat. Devenind mult mai atractivi, având companii și având concurență, evident că prețurile pentru biletele avia merg în jos”, a declarat administratorul Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian în cadrul emisiunii „Cutia nagră Plus”, de la TV8.

Vozian neagă că situația din jurul companiei avia Air Moldova, dar și ultimele anulări de zboruri operate recent de Fly One, ar avea vreo legătură cu preluarea controlului Aeroportului Chișinău de către stat. Interesul autorităților, ar și a administratorilor Aeroportului, spune Vozian, este ca de la Chișinău să zboare cât mai multe companii avia.

„Nu este nicio legătură. Noi, ca întreprindere de stat, suntem cointeresați ca să zboare cât mai multe companii și să fie cât mai punctuale, pentru că companiile care zboară – achită”, a conchis oficialul.

Amintim că, invitată recent la emisiunea „Puterea a patra” de la N4, ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, a declarat că taxa aeroportuară de 9 euro, care este plătită de pasagerii care pleacă de pe Aeroportul Internațional Chișinău, ar urma să fie anulată din 31 decembrie, curent. Oficiala susține că anularea acesteia din start a fost imposibilă, așa cum statul are nevoie și de timp, și de bani, pentru a moderniza Aeroportul. Ministra a dat atunci asigurări că autoritățile de la Chișinău fac tot posibilul ca să atragă cât mai mulți operatori low-cost, care să opereze zboruri la preț avantajos și în diferite colțuri ale lumii, dar nu a negat că Guvernul analizează „diferite opțiuni” pentru modernizarea Aeroportului, recent revenit în gestiunea statului. Inclusiv, a declarat ministra, Aeroportul ar putea fi din nou concesionat. Cu o condiție – ca legea să fie respectată. O zi mai târziu, după ce declarația Liliei Dabija a atras critici în special din partea opoziției, consiliera ministrei a declarat că spusele oficialei au fost „înțelese greșit”, lăsând să se înțeleagă că, de fapt, aeroportul nu va fi concesionat, din nou.

Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu 28 martie, curent, după ce în 2013 a fost luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu i-a acuzat de „furtul” aeroportului, prin „tranzacții mincinoase”, pe liderul Partidului „ȘOR”, deputatul fugar, Ilan Șor și fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Ca urmare a acestei scheme, timp de nouă ani, statul a pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde lei, susține șefa statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: