Referendum pentru alegeri anticipate: CEC a refuzat să înregistreze grupul de inițiativă care a sperat să adune 100 de mii de voturi. Reacția lui Usatîi
Full Article 3 minutes read

Referendum pentru alegeri anticipate: CEC a refuzat să înregistreze grupul de inițiativă care a sperat să adune 100 de mii de voturi. Reacția lui Usatîi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat cu unanimitate de voturi să înregistreze grupul de inițiativă care și-a propus să colecteze 100 de mii de semnături în vederea inițierii referendumului privind alegerile parlamentare anticipate. Autoritatea electorală anunță că grupul liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, nu a întrunit toate condițiile legale pentru ca să fie înregistrat. Subiectul a stârnit dezbateri în timpul ședinței. Elena Grițco, membră a Partidului Nostru și vicepreședintă a grupului de inițiativă le-a cerut membrilor CEC „să revină în albia legală”. La rândul său, Renato Usatîi a anunțat că va insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate, în ciuda deciziei Comisiei.

„Un referendum popular nu este o soluție constituțională pentru dizolvarea Parlamentului și nici nu poate servi drept argument juridic pentru a forța președintele să dizolve Parlamentul. De asemenea, este relevantă constatarea Curții Constituționale, potrivit căreia mandatul parlamentarului este irevocabil, alegătorii nu pot să-l facă să înceteze prematur. Alegatorii nu pot, prin urmare, să își exprime nemulțumirea prin modul în care un ales și-a îndeplinit misiunea decât prin refuzul acordării votului în cadrul realegerilor”, a declarat noua membră a CEC, Rita Lefter-Simașco.

CEC a făcut trimitere în decizia sa inclusiv la articolul 85 din Constituție, care prevede două cazuri de dizolvare a Parlamentului – în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni.

„Comisia consideră că organizarea referendumului consultativ propus este contrar Constituției și nu poate fi autorizat”, a mai precizat raportoarea proiectului de decizie, Rita Lefter-Simașco.

Proiectul a stârnit indignarea reprezentanților Partidului Nostru. Elena Grițco a calificat proiectul „ilegal” și le-a cerut membrilor CEC să „revină în câmpul legal”. Liderul Partidului Nostru a declarat că a primit ciorna proiectului de decizie acum câteva zile. Politicianul a refuzat să prezinte presupusul act pe care l-ar fi primit de la „sursele” sale de la Președinție membrilor CEC, în timpul ședinței. „După” – i-a răspuns el lui Pavel Postică.

În cele din urmă, CEC a refuzat cu unanimitate de voturi să înregistreze grupul de inițiativă. Decizia poate fi contestată, în termen de 30 de zile.

***

Amintim că liderul Partidului Nostru a lansat propunerea inițierii unui referendum consultativ în care cetățenii să răspundă la întrebarea dacă vor sau nu alegeri parlamentare anticipate.

Pe 24 martie, Partidul Nostru a anunțat crearea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea inițierii referendumului. Două zile mai târziu, Renato Usatîi și Elena Grițco au depus actele necesare la CEC.

Pe 9 aprilie, cu câteva ore înainte de ședința CEC, Renato Usatîi a declarat în cadrul unei conferințe de presă că CEC a primit de la Președinție proiectul de decizie gata făcut pentru a nu înregistra grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea organizării referendumului privind alegerile parlamentare anticipate. Nici președinția și nici CEC nu a răspuns acuzațiilor, deocamdată.

***

Conform legislației, cetățenii pot iniția un referendum republican consultativ, în acest scop fiind necesară colectarea a cel puțin 100 de mii de semnături.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: