Renato Usatîi

Referendum pentru alegeri anticipate: CEC a refuzat să înregistreze grupul de inițiativă care a sperat să adune 100 de mii de voturi. Reacția lui Usatîi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat cu unanimitate de voturi să înregistreze grupul de inițiativă care și-a propus să colecteze 100 de mii de semnături în vederea inițierii referendumului privind alegerile parlamentare anticipate. Autoritatea electorală anunță că grupul liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, nu a întrunit toate condițiile legale pentru ca să fie înregistrat. Subiectul a stârnit dezbateri în timpul ședinței. Elena Grițco, membră a Partidului Nostru și vicepreședintă a grupului de inițiativă le-a cerut membrilor CEC „să revină în albia legală”. La rândul său, Renato Usatîi a anunțat că va insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate, în ciuda deciziei Comisiei.

„Un referendum popular nu este o soluție constituțională pentru dizolvarea Parlamentului și nici nu poate servi drept argument juridic pentru a forța președintele să dizolve Parlamentul. De asemenea, este relevantă constatarea Curții Constituționale, potrivit căreia mandatul parlamentarului este irevocabil, alegătorii nu pot să-l facă să înceteze prematur. Alegatorii nu pot, prin urmare, să își exprime nemulțumirea prin modul în care un ales și-a îndeplinit misiunea decât prin refuzul acordării votului în cadrul realegerilor”, a declarat noua membră a CEC, Rita Lefter-Simașco.

CEC a făcut trimitere în decizia sa inclusiv la articolul 85 din Constituție, care prevede două cazuri de dizolvare a Parlamentului – în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni.

„Comisia consideră că organizarea referendumului consultativ propus este contrar Constituției și nu poate fi autorizat”, a mai precizat raportoarea proiectului de decizie, Rita Lefter-Simașco.

Proiectul a stârnit indignarea reprezentanților Partidului Nostru. Elena Grițco a calificat proiectul „ilegal” și le-a cerut membrilor CEC să „revină în câmpul legal”. Liderul Partidului Nostru a declarat că a primit ciorna proiectului de decizie acum câteva zile. Politicianul a refuzat să prezinte presupusul act pe care l-ar fi primit de la „sursele” sale de la Președinție membrilor CEC, în timpul ședinței. „După” – i-a răspuns el lui Pavel Postică.

În cele din urmă, CEC a refuzat cu unanimitate de voturi să înregistreze grupul de inițiativă. Decizia poate fi contestată, în termen de 30 de zile.

***

Amintim că liderul Partidului Nostru a lansat propunerea inițierii unui referendum consultativ în care cetățenii să răspundă la întrebarea dacă vor sau nu alegeri parlamentare anticipate.

Pe 24 martie, Partidul Nostru a anunțat crearea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea inițierii referendumului. Două zile mai târziu, Renato Usatîi și Elena Grițco au depus actele necesare la CEC.

Pe 9 aprilie, cu câteva ore înainte de ședința CEC, Renato Usatîi a declarat în cadrul unei conferințe de presă că CEC a primit de la Președinție proiectul de decizie gata făcut pentru a nu înregistra grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea organizării referendumului privind alegerile parlamentare anticipate. Nici președinția și nici CEC nu a răspuns acuzațiilor, deocamdată.

***

Conform legislației, cetățenii pot iniția un referendum republican consultativ, în acest scop fiind necesară colectarea a cel puțin 100 de mii de semnături.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: