„Reforma justiției va continua”. Sergiu Litvinenco comentează recomandările Comisiei de la Veneția
Full Article 2 minutes read

„Reforma justiției va continua”. Sergiu Litvinenco comentează recomandările Comisiei de la Veneția

Ministerul Justiției Sergiu Litvinenco anunță că a făcut cunoştinţă cu avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură. Litvinenco spune că recomandările instituției vor fi examinate și luate în calcul, asta deși, în Republica Moldova există unele particularităţi specifice, care nu pot fi comparate cu alte ţări.

„Chiar dacă avizul Comisiei, din punct de vedere formal, are caracter consultativ, recomandările prestigioasei instituții a Consiliului Europei vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează. De aceea, în regim participativ și în consultare cu toți partenerii interni şi externi, vom întreprinde măsuri de ajustare a legislaţiei cu scopul de a o pune în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneția. Concomitent cu acest proces, reforma justiţiei de care au urgent nevoie atât oamenii, cât şi statul Republica Moldova, va continua”, a menționat Litvinenco.

Menționăm că pe 13 decembrie, Comisia de la Veneția a publicat concluziile formulate după examinarea amendamentelor la Legea procuraturii, adoptate de Legislativ în august 2021. Experții au remarcat că modificările au fost adoptate înainte de a fi supuse dezbaterilor cu societatea civilă și specialiștii din domeniu. În opinia Comisiei, astfel de amendamente ar trebui adoptate într-un mod „mai transparent”. De asemenea, aceștia au ajuns la concluzia că autoritățile ar trebui să revadă procedura cu privire la evaluarea activității procurorului general.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: