Refugiu la Ungheni pentru victimele violenței. A fost deschis un centru unde pot fi găzduite femeile
Full Article 2 minutes read

Refugiu la Ungheni pentru victimele violenței. A fost deschis un centru unde pot fi găzduite femeile

La Ungheni a fost deschis un adăpost pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen, cu suportul Japoniei și al PNUD, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM). Centrul de Asistență și Protecție a Femeilor Supraviețuitoare ale Violenței în Familie va oferi cazare și asistență pentru fetele și femeile din raionul Ungheni și celor din raioanele învecinate, anunță PNUD Moldova.  

Potrivit sursei citate, centrul regional de la Ungheni are o capacitate de șase camere/18 paturi și oferă cazare de până la jumătate de an, iar în cazuri excepționale – până la un an. Beneficiarele centrului vor avea parte, aici, potrivit sursei citate, inclusiv de asistența juridică și socială, consilierea psihologică și vocațională, educația financiară, digitală și pentru însușirea deprinderilor de viață independentă.

Estimativ, de serviciile centrului regional vor beneficia anual peste 150 de persoane, dintre care 35 vor fi și cazate. Valoarea lucrărilor se ridică la circa 60 de mii de dolari.

Totodată, la Ungheni a fost creată o echipa mobilă, formată din psiholog, asistent social și consilier juridic, care se deplasează în localități și oferă consultații individuale și de grup refugiaților din Ucraina și femeilor din medii vulnerabile la violență în bază de gen. Cazurile complicate identificate sunt asistate până la soluționarea acestora, iar persoanele eligibile beneficiază de cursuri gratuite de recalificare profesională, cursuri de alfabetizare digitală, de antreprenoriat.

Mai mult, potrivit sursei citate, beneficiarelor le este oferită posibilitatea co-finanțării afacerii, a salariului în perioada de probă la angajare și primesc vouchere pentru servicii medicale. Echipa mobilă prestează servicii nu doar în localitățile din raionul Ungheni, dar și în cele din raionul Călărași, precizează PNUD Moldova.

Refugiu la Ungheni pentru victimele violenței. A fost deschis un centru unde pot fi găzduite femeile

UNDP


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: