ru.md

Renato Usatîi și-a exercitat dreptul la vot: „Nu vreau să ajungem la alegeri repetate, la Bălți”

Liderul Partidului „Nostru”, Renato Usatîi, și-a exercitat dreptul la vot în cadrul turului doi al alegerilor locale generale, care se desfășoară astăzi în peste 270 de localități care nu și-au ales primarii din primul tur. Usatîi a votat în localitatea de baștină, Bălți, unde pentru funcția de primar luptă candidatul partidului pe care îl conduce și candidatul socialiștilor. Politicianul susține că a votat pentru modernizarea municipiului de Bălți, considerat capitala de nord a Moldovei, și a îndemnat oamenii, în special tinerii, să iasă la votare.  

„Am un mesaj pentru toți tinerii, locuitorii din municipiul Bălți: ieșiți la vot, nu credeți în minciunile pe care unii le promovează că dacă azi vor ieși mai puțin de 20 la sută la vot, înseamnă că alegerile vor fi anulate, că orașul se pierde. Nu, în două săptămâni vor fi organizate alegeri repetate. Nu vreau să ajungem la așa ceva. Dacă azi vrem un municipiu în care de mâine să se înceapă a construi drumuri, să apară iluminat stradal, să dezvoltăm tot ce ține de tineret, dar în același timp să nu uităm de pensionari, să ieșim la vot. Nu se va schimba nimic dacă vom sta acasă. (…) Ieșiți la vot, votați cum doriți. Pentru mine este important ca fiecare cetățean să își dea seama, să nu devină municipiul Bălți în scurt timp un incubator de curcani”, a declarat Usatîi.

Menționăm că Republica Moldova desfășoară duminică, 19 noiembrie, turul doi al alegerilor locale generale. Scrutinul are loc în 273 de localități din țară, în care la alegerile din 5 noiembrie niciunul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi declarat învingător din primul tur. Pentru cele 273 de mandate de primar în turul doi candidează 544 de persoane, 386 dintre candidați sunt bărbați și 158 sunt femei. Din totalul candidaților la funcția de primar, 56 sunt independenți, iar 488 reprezintă o formațiune politică. Detalii – AICI.

La Bălți, pentru fotoliul de primar luptă candidatul Partidului „Nostru”, Alexandr Petkov, care a obținut 22,69% din voturile alegătorilor în primul tur și candidatul PSRM, Maxim Moroșan, care a acumulat 19,73% din sufragii pe 5 noiembrie. Precizăm că Moroșan a acces în cursa electorală după ce candidata independentă, susținută de fugarul Ilan Șor, Arina Corșicova, a fost scoasă din campania electorală pentru încălcările de ordin electoral pe care le-ar fi admis.

Până la această oră, peste 8 mii de oameni au ieșit la vot, ceea ce înseamnă 8,1 din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook / Ion Ceban

NM Espresso: Un nou jucător în alegerile din Moldova, apărarea spațiului aerian de drone, scandal legat de «ocuparea unei biserici»

La ce să ne așteptăm de la alegerile din Moldova?

În Moldova, cele mai mari transformări ale forțelor politice au loc în rândul opoziției. Un sondaj prezentat recent de compania iData a arătat că partidul de guvernământ PAS își menține un rating stabil, în jur de 26–27%. În schimb, formațiunile proruse — Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Blocul «Pobeda» al lui Ilan Șor — pierd din popularitate: în jur de 11% dintre respondenți ar vota pentru socialiști și circa 10% pentru «Pobeda».

Totodată, Blocul nou-născut «Alternativa», condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, a înregistrat deja un debut promițător înaintea alegerilor parlamentare. Aproape 7% dintre alegători sunt gata să-l voteze. Din februarie, ratingul blocului lui Ceban și al politicienilor care s-au alăturat acestuia s-a dublat.

Detalii citiți în articolul NM.


Moldova îmbunătățește apărarea antiaeriană

Ministerul Apărării al Moldovei a prezentat un proiect de lege privind securitatea spațiului aerian național. Guvernul urmează să-l examineze deja la ședința din 2 iulie. Legea actuală este considerată depășită și nu reflectă posibilitățile tehnologiilor moderne scoase în evidență de războiul din Ucraina. Noul proiect prevede reacții clare în caz de pătrundere a dronelor în spațiul aerian al țării, zboruri neautorizate ale avioanelor militare sau ale celor care transportă substanțe periculoase.

În acest material, NM explică modul în care autoritățile intenționează să reacționeze la încălcările spațiului aerian al Republicii Moldova.


Afaceri bisericești

La 1 iulie, în Moldova sosește ministrul de externe al Germaniei, Johann Wadephul. Oficialul german își va concentra vizita pe chestiuni bisericești. Programul său include o conferință de presă la Catedrala Mitropolitană din Chișinău, întâlniri cu reprezentanți ai diferitor confesiuni religioase și o cină la sediul Președinției, împreună cu Maia Sandu.

Între timp, în Moldova continuă scandalurile bisericești. În satul Grinăuți, raionul Rîșcani, o parte dintre locuitori susțin Mitropolia Basarabiei (subordonată Patriarhiei Române), iar o altă parte — Mitropolia Moldovei (afiliată Bisericii Ortodoxe Ruse). În scandal s-a implicat deja Partidul Socialiștilor, care susține că Mitropolia Basarabiei ar fi întreprins, «cu sprijinul poliției și al autorităților locale, o tentativă de preluare prin forță» a bisericii. Cele două mitropolii nu au comentat, deocamdată.


Transportatorii protestează

Asociația Patronală din domeniul transportului rutier (APOTA) va organiza pe 9 iulie primul dintr-o serie de proteste planificate. Acesta va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Următoarele acțiuni sunt planificate în fața sediului Delegației Uniunii Europene în Moldova și al Agenției Naționale Transport Auto (ANTA). Datele pentru acestea vor fi anunțate ulterior.

Transportatorii cer autorităților o nouă metodologie de calcul al tarifelor, renunțarea la adaptarea transportului pentru persoanele cu dizabilități și amânarea implementării biletului electronic.

Președintele APOTA, Oleg Alexa, va oferi un interviu live pentru NewsMaker — astăzi, 1 iulie, la ora 17:45, în cadrul podcastului «Avem întrebări» cu Nicolae Paholinițchi, pe canalul de YouTube al NewsMaker Moldova.


Agenda zilei, 1 iulie:

  • 10:00 — Fracțiunile PAS și PSRM din Consiliul municipali vor susține conferințe de presă.
  • 16:00 — Comisia Electorală Centrală se va întruni în ședință ordinară.
  • 18:00 — Ministrul german de externe Johann Wadephul va susține briefing de presă în fața Catedralei Mitropolitane din Chișinău, fără întrebări din partea presei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: