EPA/SERGEY DOLZHENKO

„Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi”. Cum încearcă Ministerul Sănătății să reducă fumatul printre moldoveni

Republica Moldova marchează astăzi Ziua Naţională de renunțare la fumat. În acest an, sloganul pentru această zi este „Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi”. Persoanele care vor să renunţe la fumat sunt îndemnate să apeleze la ajutorul specialiştilor de la Linia verde: 0 800 10001.

Pentru a reduce numărul de fumători şi efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii populaţiei, începând cu 1 mai 2016, în cadrul IMSP Dispensarul Republican de Narcologie, a fost instituită Linia verde destinată consilierii şi tratamentului pentru renunţare la fumat. Astfel, pe parcursul acestei perioade, 2304 de persoane au apelat serviciul telefonic pentru a se informa despre posibilităţile de renunţare la fumat.

Numărul persoanelor care doresc să renunțe la fumat este în creștere de la 220 în 2016, la 921 în 2019 și 245 în anul 2020.

Vârsta medie a fumătorilor care apelează pentru a renunța la fumat constituie 25-45 ani. Circa 90% din cei care se adresează sunt bărbați, iar 10% femei. Preponderent se adresează pentru a renunța la fumat acei fumători care  au un stagiu îndelungat de fumat de peste 10 ani și la care s-a format o dependență cu grad avansat, la fel  motivele adresării sunt și consecințele asupra sănătății, maladiile concomitente ca broșita cronică, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și altele.

Toate persoanele care apelează serviciul telefonic antifumat sunt motivate să iniţieze intervenţii complexe pentru a abandona fumatul.

La nivel global consumul produselor din tutun este responsabil de peste 8 milioane de decese anual. Peste un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumatul pasiv. De asemenea, acest obicei nociv provoacă cele 25% din totalul deceselor cauzate de cancer la nivel global. Utilizarea nicotinei și a produselor din tutun crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare.

Mai multe detalii despre cum puteți abandona fumatul găsiți AICI și AICI.

***

Vă rugăm să ne susțineți cu un like la pagina noastră de Facebook.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: