„Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi”. Cum încearcă Ministerul Sănătății să reducă fumatul printre moldoveni
Full Article 2 minutes read

„Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi”. Cum încearcă Ministerul Sănătății să reducă fumatul printre moldoveni

Republica Moldova marchează astăzi Ziua Naţională de renunțare la fumat. În acest an, sloganul pentru această zi este „Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi”. Persoanele care vor să renunţe la fumat sunt îndemnate să apeleze la ajutorul specialiştilor de la Linia verde: 0 800 10001.

Pentru a reduce numărul de fumători şi efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii populaţiei, începând cu 1 mai 2016, în cadrul IMSP Dispensarul Republican de Narcologie, a fost instituită Linia verde destinată consilierii şi tratamentului pentru renunţare la fumat. Astfel, pe parcursul acestei perioade, 2304 de persoane au apelat serviciul telefonic pentru a se informa despre posibilităţile de renunţare la fumat.

Numărul persoanelor care doresc să renunțe la fumat este în creștere de la 220 în 2016, la 921 în 2019 și 245 în anul 2020.

Vârsta medie a fumătorilor care apelează pentru a renunța la fumat constituie 25-45 ani. Circa 90% din cei care se adresează sunt bărbați, iar 10% femei. Preponderent se adresează pentru a renunța la fumat acei fumători care  au un stagiu îndelungat de fumat de peste 10 ani și la care s-a format o dependență cu grad avansat, la fel  motivele adresării sunt și consecințele asupra sănătății, maladiile concomitente ca broșita cronică, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și altele.

Toate persoanele care apelează serviciul telefonic antifumat sunt motivate să iniţieze intervenţii complexe pentru a abandona fumatul.

La nivel global consumul produselor din tutun este responsabil de peste 8 milioane de decese anual. Peste un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumatul pasiv. De asemenea, acest obicei nociv provoacă cele 25% din totalul deceselor cauzate de cancer la nivel global. Utilizarea nicotinei și a produselor din tutun crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare.

Mai multe detalii despre cum puteți abandona fumatul găsiți AICI și AICI.

***

Vă rugăm să ne susțineți cu un like la pagina noastră de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: