Republica Moldova, condamnată la CtEDO în alte trei cauze pentru aplicarea tratamentului inuman și degradant în detenție
Full Article 2 minutes read

Republica Moldova, condamnată la CtEDO în alte trei cauze pentru aplicarea tratamentului inuman și degradant în detenție

Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) în alte trei cauze, informează Promo-LEX. Acestea se referă la aplicarea tratamentului inuman și degradant în detenție și acordarea în consecință a prejudiciilor morale și materiale în cuantum redus, fără a ține cont de suferințele morale și fizice cauzate reclamanților.

Potrivit sursei citate, recent, CtEDO a comunicat guvernului Republicii Moldova cauza Baban v. Moldova, nr. 83718/17 și alte două cauze (Ipate v. Moldova, nr. 57123/14 și Golovatiuc v. Moldova, nr. 72190/17).

În cazul Baban, reclamantul susține că a fost deținut în Penitenciarul nr. 2 din Lipcani, unde a fost maltratat și umilit de către gardieni în repetate rânduri. Promo-LEX notează că acestuia i-a fost refuzată asistența medicală, dar și solicitarea de asigurare a alimentație speciale, conform legislației naționale, reieșind din problemele medicale pe care acesta le are. Reclamantul suferea de afecțiuni ale sistemului digestiv. Ca răspuns la toate solicitările sale, acestuia i-au fost aplicate multiple lovituri cu pumnii şi picioarele, de către gardieni.

Aceeași sursă menționează că bărbatul a expediat o plângere în adresa Procuraturii raionului Briceni în legătură cu faptele de maltratare, însă timp de doi ani de zile Procuratura a refuzat pornirea unei cauze penale. O cauză penală a fost pornită totuși, iar instrumentarea dosarului a durat alți doi ani.

Promo-LEX mai notează că prin sentința Judecătoriei Militare din iunie 2015, gardienii care l-au maltratat au fost achitați. Ulterior prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, aceștia au fost recunoscuți vinovați şi condamnați, dar eliberaţi de răspundere penală în legătură cu intervenirea termenului de prescripție. În iunie 2016 cauza a fost transmisă spre rejudecare de către instanța ierarhic superioară, iar o decizie de condamnare a fost emisă ulterior. În calitate de prejudiciu moral, reclamantului i-a fost acordată suma de 14 000 de lei, iar instanța nu a motivat în vreun fel soluția.

În acest sens, Asociația Promo-LEX recomandă instanțelor naționale și în special, Curții Supreme de Justiție să țină cont în procesul de apreciere a cuantumului prejudiciului moral de jurisprudența CtEDO în cauze similare și Recomandarea nr. 6 Privind satisfacția echitabilă elaborată de Curtea Supremă de Justiție.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: