Republica Moldova se află în topul țărilor cu cel mai mare acces la date deschise privind contractele de achiziții publice
Full Article 1 minutes read

Republica Moldova se află în topul țărilor cu cel mai mare acces la date deschise privind contractele de achiziții publice

Republica Moldova intră în topul celor 10 țări cu cel mai mare acces la date deschise privind contractele de achiziții publice. De această părere sunt mai mulți experți internaționali, se arată într-un comunicat al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”.

„Moldova a primit un rating atât de înalt pentru transparența datelor, datorită celor mai bune practici de utilizare a sistemului transparent de achiziții electronice MTender. Trebuie remarcat faptul că funcționalitatea contractelor electronice nu este implementată pe deplin în sistem și avem acces doar la acele date care sunt publicate benevol de către organizațiile achizitoare”, se anunță în comunicat.

Sursa citată mai notează că „sistemul necesită în continuare îmbunătățiri, inclusiv în ceea ce privește contractele electronice”.

Potrivit unui nou raport comun al Parteneriatului de Contractare Deschisă și Spend Network, în fiecare an, guvernele din întreaga lume cheltuiesc 13 trilioane de dolari SUA pe contracte de achiziționare de bunuri, servicii și lucrări publice. Cu toate acestea, informațiile cheie despre 97% din aceste cheltuieli rămân indisponibile publicului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: