Capitala României găzduiește de marți, timp de două zile, Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO. Ministrul de externe al României Bogdan Aurescu a declarat că o premieră a reuniunii este participarea în mod formal a unui ministru de externe din Republica Moldova. Oficialul român a mai spus că la reuniune, o sesiune va fi dedicată „partenerilor din regiune”, printre care și Republica Moldova.
„Țara noastră devine un „centru diplomatic” în regiunea strategică a Mării Negre și capătă importanță pentru Europa, Alianța Nord-Atlantică, Balcanii de Vest și nu numai”, a comunicat Aurescu, la Digi24.
Oficialul român a spus că „este prima reuniune pe care o găzduiește un stat aliat de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice după declanșarea războiului în Ucraina”.
„Este prima reuniune ministerială a Alianței Nord-Atlantice care are loc după summitul de la Madrid, deci este dedicată implementării măsurilor pe care le-a luat summitul de la Madrid, între care cele mai importante se referă la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic”, a precizat Aurescu.
La reuniune va participa și ministrul de externe ucrainean, dat fiind faptul că una dintre sesiuni este dedicată situației din Ucraina.
O altă sesiune este dedicată partenerilor din regiune, a spus Aurescu.
„Vom avea miniștri de externe din Bosnia și Herțegovina, din Georgia și din Republica Moldova. Iarăși o premieră a acestei reuniuni ministeriale NATO – prima reuniune la care un ministru de externe din Republica Moldova participă în mod formal”, a anunțat ministrul român.
El a mai spus că în cadrul reuniunii se va discuta și despre amenințările hibride. „Vom adopta o declarație a ministerialei NATO”, a comunicat Aurescu.
„Ultima sesiune care se va desfășura pe 30 noiembrie, în a doua zi a reuniunii ministeriale, va fi cu partenerii din regiune: Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina”, a menționat Aurescu. El a adăugat că se va vorbi despre impactul pe care războiul din Ucraina îl are asupra securității în regiunea Mării Negre. „Și, de asemenea, cum putem sprijini acești parteneri, ca să-și consolideze mai bine capacitățile de apărare și reziliență”, a declarat el pentru sursa citată.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!