Rezoluția lui Șor: Termen până luni, ora 13:00, pentru Guvern. Ce se va întâmpla în caz contrar?
Full Article 3 minutes read

Rezoluția lui Șor: Termen până luni, ora 13:00, pentru Guvern. Ce se va întâmpla în caz contrar?

La finalul manifestației din 12 martie, trei deputați ai Partidului „ȘOR” și reprezentanți de la două redacții de presă (alese de Marină Tauber) au fost lăsați să treacă de cordonul de poliție și să depună o rezoluție la Guvern. Potrivit documentului, guvernarea trebuie să achite integral facturile cetățenilor, pentru cele trei luni de iarnă. Reprezentanții „Mișcării pentru popor” așteaptă un răspuns din partea autorităților, în decurs de 24 de ore. În cazul în care Guvernul nu va răspunde la această revendicare, până luni, ora 13:00, „poporul își rezervă dreptul de a întreprinde toate măsurile necesare, pentru a obliga conducerea țării să respecte voința poporului”, se arată în text.

Rezoluția a fost dată citirii în centrul capitalei de către deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, care face parte din Mișcarea Pentru Popor. Autorii se adresează și misiunilor diplomatice acreditate în țara noastră, precum și organizațiilor internaționale.

„De câteva ori s-a scumpit energia termică, dar și electrică. În consecință, o mare parte din populație a intrat în incapacitate totală de plată a facturilor. În ultimii doi ani, Republica Moldova a primit din exterior sprijin financiar de aproape un miliard de euro sau peste 20 de miliarde de lei, iar în 2023, doar din partea Uniunii Europene, deja au fost promise 250 de milioane de euro, adică peste cinci miliarde de lei. Noi, poporul, care suntem suveranul țării, nu cunoaștem care a fost soarta acestor bani”.

Rezoluția citită de Marină Tauber

Reprezentanții mișcării așteaptă un răspuns din partea autorităților, în decurs de 24 de ore. Potrivit rezoluției, în cazul în care Guvernul nu va răspunde la această revendicare, până luni, ora 13:00, „poporul își rezervă dreptul de a întreprinde toate măsurile necesare, pentru a obliga conducerea țării să respecte voința poporului”. Aceștia nu au precizat la ce măsuri anume ar putea fi întreprinse, în cazul în care Guvernul nu va da curs solicitării.

După votarea rezoluției, reprezentanții „Mișcării pentru popor”, în frunte cu deputații Partidului „ȘOR” – Marină Tauber, Vadim Fotescu și Reghina Apostolova, au decis să se îndrepte spre Guvern pentru a transmite documentul executivului. În cadrul mitingurilor precedente, au mai fost votate rezoluții în care oamenii le-au dat ultimatumuri guvernării, cu scopul de a obține plata integrală a facturilor pentru lunile de iarnă.

***

Amintim că membrii și simpatizanții Partidului „ȘOR” au organizat, pe 12 martie, un protest în centrul capitalei. În timpul manifestației au fost înregistrate mai multe îmbrânceli, iar poliția a anunțat că a condus la Inspectorat 54 de persoane, inclusiv 21 de minori, pentru „documentare și identificare”. Speakerul Parlamentului Igor Grosu le-a mulțumit forțelor de ordine pentru că au reacționat calm la „provocările protestatarilor”. Acesta consideră că a fost evitată încă o tentativă de destabilizare a țării, care avea scopul de a „pune țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: