Roada de grâu ar putea scădea cu 30% în acest an. Ce spune Ministrul Agriculturii
Full Article 2 minutes read

Roada de grâu ar putea scădea cu 30% în acest an. Ce spune Ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii Viorel Gherciu a declarat că în acest an se așteaptă o roadă, comparativ cu anul trecut, mai mică cu 30-35%. Chiar și în aceste condiții, aceasta va fi suficientă pentru consumul intern, dar și pentru export, a dat asigurări ministru la emisiunea Cabinetul din umbră de la Jurnal TV.

„Prognoza pe care o avem pentru anul curent la grâu ar fi de peste 1.000.000 de tone, cu 30% mai puțin decât am avut anul trecut, deoarece nu au fost însămânțate suprafețele care au fost planificate, din cauză că a fost secetă severă toamna trecută și a continuat inclusiv în acestă primăvară. Doi – din cauza condițiilor climaterice”, a spus Gherciu.

Totodată, el a asigurat că roadă în acest an va fi suficientă pentru țara noastră.

„Așteptăm o roadă comparativ cu anul trecut mai mică cu 30-35%, dar aceasta ne asigură pe deplin necesarul de consum intern cu grâu, plus este o disponibilitate de circa 200.000-300.000 de tone pentru a fi exportate”, a declarat ministrul Agriculturii.

Gherciu a explicat și motivul care a dus la sistarea exportului de grâu și zahăr din Republica Moldova de la începutul lunii martie.

„La moment exportul de grâu este sistat, deoarece necătând că am avut o roadă record de 1,5 milioane de tone de grâu, practic până la 1 martie în jur de un milion de tone a fost exportat. Am găsit de cuviință că pentru noi este important să asigurăm consumul intern, astfel am sistat exportul de grâu, de zahăr și de făină de grâu”, a adăugat Gherciu.

Tot în acest context, ministrul a precizat că avem un stoc suficient de ulei și semințe de floarea-soarelui, dar și de porumb. „Stocurile pe care le avem astăzi ne asigură o autosuficiență pentru 200 de zile, la fel și la porumb”, a conchis Gherciu.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: