România anunță un nou pachet de ajutor. Ciolacu: Planul Rusiei de a îngenunchea Moldova, folosind arma energiei, a eșuat
Full Article 2 minutes read

România anunță un nou pachet de ajutor. Ciolacu: Planul Rusiei de a îngenunchea Moldova, folosind arma energiei, a eșuat

Premierul român Marcel Ciolacu a anunțat pe 23 mai despre un nou pachet de ajutor pentru Republica Moldova, adoptat prin ordonanță de urgență. „În primul rând continuăm exportul de energie. Al doilea palier de sprijin este educația”, a precizat oficialul român. Totodată Ciolacu a ținut să evidențieze că „planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova, folosind arma energiei, a eșuat”. 

Înainte de ședința de Guvern, Ciolacu a anunțat despre un „nou pachet de ajutor pentru Republica Moldova, adoptat prin ordonanță de urgență”.

„În primul rând continuăm exportul de energie, măsură esențială pentru supraviețuirea economică a fraților noștri. Astfel, planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova, folosind arma energiei a eșuat. Al doilea palier de sprijin este educația, ca parte a acordului nostru bilateral”, a comunicat oficialul român.

***

Menționăm că în martie curent, președinta Republicii Moldova Maia Sandu declara că „România este cel mai important partener politic și economic al Republicii Moldova” și că este important de a continua proiectele de interconectare energetică. Declarațiile au fost făcute de șefa statului în timpul unei vizite la Chișinău a președintelui Senatului României Nicolae Ciucă. Detalii AICI. În decembrie 2023, Maia Sandu a denunțat presiuni și șantaj din partea Rusiei, precum și lipsă de respect față de Moldova, neutralitatea și cetățenii ei. Sandu a spus că Moldova nu poate avea relații bune cu Kremlinul în aceste condiții, dar a lăsat să se înțeleagă că, dacă Moscova își va schimba atitudinea față de Republica Moldova, atunci relațiile ar putea fi îmbunătățite.

După începerea războiului, Moldova, cu excepția Transnistriei, a refuzat complet aprovizionarea cu gaze rusești. La sfârșitul anului 2021, Moldova a început să achiziționeze gaze din surse alternative în cantități mici. După 24 februarie 2022, situația s-a schimbat cardinal. În octombrie 2022, Rusia, invocând probleme tehnice privind tranzitul gazelor prin Ucraina, a redus livrările de gaze către Moldova la 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi (de la aproximativ 8 milioane). Ucraina a negat prezența problemelor tehnice. Cum s-a schimbat comerțul între Moldova și Rusia după doi ani de război în Ucraina? Analiza NewsMaker.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: