presedinte.md

Ciucă s-a întâlnit cu Sandu: „Războiul hibrid promovat de Moscova nu și-a atins obiectivele la Chișinău. Este o victorie la București”

Războiul hibrid purtat de regimul de la Moscova împotriva guvernării de la Chișinău nu și-a atins obiectivele, iar acest lucru este o „victorie” și o „veste foarte bună” pentru autoritățile de la București. Declarația a fost făcută de președintele Senatului României Nicolae Ciucă pe 1 martie, după o întrevedere cu președinta Maia Sandu. 

„România este cel mai importanta partener”

Maia Sandu și Nicolae Ciucă s-au întâlnit la președinția de la Chișinău.

Potrivit unui mesaj publicat de șefa statului, la întrevedere s-a discutat despre teme din domenii de interes strategic – energie, infrastructură, cooperare economică, dar și aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

România este cel mai important partener politic și economic al Republicii Moldova. La întrevedere, am subliniat importanța continuării proiectelor de interconectare energetică, inclusiv prin linia electrică aeriană Suceava-Bălți, care vor spori independența energetică a țării noastre. Am vorbit și despre proiectele de modernizare și construire a mai multor poduri peste râul Prut. Acești pași vor contribui la fluidizarea traficului transfrontalier, vor intensifica cooperarea economică dintre cele două maluri și ne vor apropia și mai mult de România și UE. I-am mulțumit lui Nicolae Ciucă, pentru ajutorul necondiționat al României oferit țării noastre de-a lungul timpului. Contăm mult pe expertiza și contribuția României în procesul de integrare europeană.”, a scris șefa statului pe Facebook.

presedinte.md
presedinte.md
presedinte.md
presedinte.md
presedinte.md
presedinte.md

„O victorie pentru București”

La rândul său, după întrevederea cu Maia Sandu, Nicolae Ciucă a reconfirmat sprijinul României pentru Republica Moldova.

O reîntâlnire extrem de caldă și plăcută cu doamna președintă Maia Sandu. România rămâne alături de Republica Moldova, necondiționat, în parcursul său european și în sprijinirea integrității sale teritoriale”, a scris oficialul pe Facebook.

Președintele Senatului României a menționat și situația din jurul regiunii transnistrene, care a ajuns în vizorul liderilor politici, după ce autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au cerut Rusiei să o „protejeze” de așa-zisele „presiuni” ale Chișinăului.

Situația din Transnistria este o problemă care poate fi rezolvată în timp, prin dialog, în acord cu dreptul internațional, fără a fi afectat viitorul european. Republica Moldova este o țară independentă și suverană și singura care poate să își decidă soarta. Războiul hibrid promovat de Moscova nu și-a atins obiectivele la Chișinău, iar aceasta este o victorie și veste foarte bună și la București. Sunt convins că, pe măsură ce instituțiile Republicii Moldova vor implementa reformele necesare în domeniile-cheie, ideea europeană va deveni mai concretă, mai tangibilă, mai dorită. De către societate și de către întreaga clasă politică. Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, iar România rămâne principalul său partener în acest demers”, a menționat el.

Facebook/Nicolae Ionel Ciucă
Facebook/Nicolae Ionel Ciucă
Facebook/Nicolae Ionel Ciucă
Facebook/Nicolae Ionel Ciucă
Facebook/Nicolae Ionel Ciucă

Menționăm că Nicolae Ciucă întreprinde o nouă vizită în Republica Moldova, în perioada 1-2 martie. Politicianul este însoțit, în vizita sa la Chișinău, de către eurodeputații Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan, precum și de secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: