România ar putea cumpăra furnizorul de energiei electrică RED Nord din Moldova. Precizările lui Ciolacu
Full Article 2 minutes read

România ar putea cumpăra furnizorul de energiei electrică RED Nord din Moldova. Precizările lui Ciolacu

România ar putea cumpăra compania „Rețele Electrice de Distribuție Nord” (RED Nord) din Republica Moldova, care distribuie energiei electrică în toate localitățile din nordul țării. Declarația a fost făcută de premierul român Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă din 12 iulie. 

Marcel Ciolacu a declarat că, în prezent, România produce mai multă energie electrică decât consumă și nu dispune de spații de stocare, lucru asupra căruia se lucrează.

Când vom implementa aceste parcuri de stocare, unele pe sulf, unele pe apă, am vorbit și la hidro – de aceea am fost la Vidra… Toate aceste lucruri vor aduce la o echilibrare în sistem și o ieftinire majoră a prețului (la energia electrică – n. r.). Noi avem o interconectare, una dintre cele mai mari din Europa. De exemplu, avem de trei ori mai mare decât Spania. (…) Dacă o să ne extindem și zona de Republica Moldova, lucru pe care-l facem acum – poate cumpărăm din Republica Moldova Distribuție Nord – atunci sistemul se va echilibra. Avem cel mai bun mix de energie”, a spus premierul.

(UPDATE 13:11) Ministrul Energiei Victor Parlicov a comentat declarația lui Marcel Ciolacu, spunând că aceasta „nu este o noutate”. Ministrul a menționat că Guvernul este în căutare de investitori strategici pentru companiile de stat RED Nord și „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE Nord), iar România are o experiență „vastă” în implementarea normelor europene în sectorul electroenergetic. Victor Parlicov a menționat că autoritățile își propun să facă țara noastră parte a pieței energetice din UE către 2029, înainte de aderarea la blocul comunitar, prin cuplarea piețelor energetice din Republica Moldova și România.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: