România închide Centrul Rus de Cultură de la București: „S-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității”
Full Article 2 minutes read

România închide Centrul Rus de Cultură de la București: „S-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității”

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat marți la sediul Ministerului Afacerilor Externe pentru a fi informat despre decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România – cunoscut și drept „Casa Rusă” la București, anunță MAE într-un comunicat de presă, scrie Libertatea.

România a anunțat marți decizia de a suspenda activitatea centrului cultural rus de la București, pe care îl acuză de propagandă. Anunțul oficial a fost făcut imediat după discursul în care Vladimir Putin a atacat Occidentul, într-o încercare de a-și justifica invazia în Ucraina.

Diplomația română își motivează decizia prin faptul că centrul cultural s-a implicat în „acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești”.

„Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”, precizează MAE.

Suspendarea activității Centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.

Centrul Rus de Cultură și Știință din București a fost înființat în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind deschiderea și condițiile de funcționare a Institutului Cultural Român la Moscova și a Centrului Rus de Știință și Cultură în orașul București, semnat la Moscova, în data de 9 iulie 2013.

De asemenea, cu ocazia convocării lui Kuzmin la sediul MAE, diplomația română i-a transmis ambasadorului „dezaprobarea fermă a părții române față de încercările constante ale părții ruse de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității, și a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: