România se angajează să sprijine Moldova și Ucraina în parcursul european. Rezoluția adoptată la Maramureș
Full Article 3 minutes read

România se angajează să sprijine Moldova și Ucraina în parcursul european. Rezoluția adoptată la Maramureș

La ședința comisiilor juridice din parlamentele Republicii Moldova, României și Ucrainei a fost adoptată o rezoluție. Potrivit reprezentanților Chișinăului, în document se stipulează că Senatul României confirmă sprijinul acordat Moldovei și Ucrainei în parcursul european iar politica instituțională a statului român este îndreptată spre acordarea întregului sprijin, la toate nivelurile. 

Reprezentanții Parlamentului de la Chișinău au declarat pe 26 ianuarie că „o rezoluție care confirmă sprijinul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova și Ucrainei a fost adoptată în cadrul ședinței comune a comisiilor juridice din parlamentele Republicii Moldova, României și Ucrainei”.

Rezoluția a fost semnată de conducerea Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României și a Comitetului pentru politică juridică din Rada Supremă a Ucrainei. În document se stipulează că Senatul României confirmă sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei în parcursul european. Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări a reiterat disponibilitatea de a oferi suport în procesul de realizare a reformelor în contextul aderării la UE”, au raportat reprezentanții Chișinăului.

Potrivit sursei, în rezoluție se menționează că politica instituțională a statului român este îndreptată spre acordarea întregului sprijin, la toate nivelurile, pentru facilitarea parcursului către integrarea europeană.

Totodată, părțile semnatare au condamnat agresiunea armată a Federației Ruse în Ucraina și au subliniat necesitatea tragerii la răspundere a celor vinovați de infracțiunea de agresiune și a despăgubirii prejudiciului cauzat de Rusia”, au comunicat reprezentanții Parlamentului de la Chișinău.

Sursa a mai precizat că ședința comună a comisiilor juridice se desfășoară în perioada 24-28 ianuarie. Anterior, Parlamentul de la Chișinău menționa că reuniunea va avea loc până pe 26 ianuarie. Menționăm, întâlnirea are loc în comuna Moisei din Maramureș. La discuții participă inclusiv președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu, vicepreședintele Senatului României Virgil Guran și președintele Radei Supreme a Ucrainei Ruslan Stefanciuk. Cel din urmă, potrivit jurnaliștilor români, participă printr-o înregistrare audio-video la eveniment.

***

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie 2022. Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE, iar la 23 iunie Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.

Ulterior, Consiliul European a decis să dea aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Informația a fost confirmată, în seara de 14 decembrie 2023, de președintele Consiliului European Charles Michel.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: