multimedia.parlament.md

România se angajează să sprijine Moldova și Ucraina în parcursul european. Rezoluția adoptată la Maramureș

La ședința comisiilor juridice din parlamentele Republicii Moldova, României și Ucrainei a fost adoptată o rezoluție. Potrivit reprezentanților Chișinăului, în document se stipulează că Senatul României confirmă sprijinul acordat Moldovei și Ucrainei în parcursul european iar politica instituțională a statului român este îndreptată spre acordarea întregului sprijin, la toate nivelurile. 

Reprezentanții Parlamentului de la Chișinău au declarat pe 26 ianuarie că „o rezoluție care confirmă sprijinul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova și Ucrainei a fost adoptată în cadrul ședinței comune a comisiilor juridice din parlamentele Republicii Moldova, României și Ucrainei”.

Rezoluția a fost semnată de conducerea Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României și a Comitetului pentru politică juridică din Rada Supremă a Ucrainei. În document se stipulează că Senatul României confirmă sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei în parcursul european. Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări a reiterat disponibilitatea de a oferi suport în procesul de realizare a reformelor în contextul aderării la UE”, au raportat reprezentanții Chișinăului.

Potrivit sursei, în rezoluție se menționează că politica instituțională a statului român este îndreptată spre acordarea întregului sprijin, la toate nivelurile, pentru facilitarea parcursului către integrarea europeană.

Totodată, părțile semnatare au condamnat agresiunea armată a Federației Ruse în Ucraina și au subliniat necesitatea tragerii la răspundere a celor vinovați de infracțiunea de agresiune și a despăgubirii prejudiciului cauzat de Rusia”, au comunicat reprezentanții Parlamentului de la Chișinău.

Sursa a mai precizat că ședința comună a comisiilor juridice se desfășoară în perioada 24-28 ianuarie. Anterior, Parlamentul de la Chișinău menționa că reuniunea va avea loc până pe 26 ianuarie. Menționăm, întâlnirea are loc în comuna Moisei din Maramureș. La discuții participă inclusiv președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu, vicepreședintele Senatului României Virgil Guran și președintele Radei Supreme a Ucrainei Ruslan Stefanciuk. Cel din urmă, potrivit jurnaliștilor români, participă printr-o înregistrare audio-video la eveniment.

***

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie 2022. Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE, iar la 23 iunie Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.

Ulterior, Consiliul European a decis să dea aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Informația a fost confirmată, în seara de 14 decembrie 2023, de președintele Consiliului European Charles Michel.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu

Absolvenții cu media 10 la BAC, premiați de Maia Sandu. Ministrul Educației: „Dați o șansă universităților noastre”

Pe 4 iulie, șefa statului, Maia Sandu, a acordat diploma președintelui Republicii Moldova absolvenților cu media 10 la examenul de bacalaureat. Președinta a subliniat că, în acest an, sunt mai mulți absolvenți cu media 10 decât anul trecut și că „investițiile în educație dau roade”. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, i-a îndemnat pe tineri să ofere o șansă universităților din Republica Moldova. „Sunt conștient că nu toată lumea va lua această decizie, cât de mult noi nu ne-am dori. Indiferent unde nu ați fi, nu uitați de unde ați pornit”, a declarat oficialul.

„Azi am acordat diploma președintelui Republicii Moldova absolvenților cu media 10 la examenul de bacalaureat și am mulțumit părinților și profesorilor care au contribuit la formarea acestor tineri. Anul acesta avem mai mulți absolvenți cu media 10 decât anul trecut, iar rata de promovare a bacalaureatului a crescut cu 3 puncte procentuale. Școala noastră merge într-o direcție bună, iar investițiile în educație dau roade. Însă meritul principal este al elevilor care știu că munca, seriozitatea și efortul susținut aduc rezultate. N-am nicio îndoială că tinerii noștri se vor descurca oriunde în lume, dar i-am îndemnat să nu uite că Moldova are nevoie de energia și inteligența lor”, a comunicat Maia Sandu.

„În acest an, avem un număr record de tineri care au reușit să obțină 10 pe linie la examenul de bacalaureat – 89 de tineri și tinere. (…) Rugămintea noastră este una simplă – să dați o șansă universităților noastre. (…) Să explorați pe bune și această opțiune. Ne dorim foarte mult să vă avem aici. (…) În același timp, eu sunt conștient că nu toată lumea va lua această decizie, cât de mult noi nu ne-am dori. S-ar putea unii dintre voi să fie acceptați la unele dintre cele mai bune universități de peste hotare și vă urăm drum bun în această experiență internațională, dar vă așteptăm acasă. Vă așteptăm acasă în stagii de practică. (…) Am făcut și eu un stagiu de practică la Ministerul Educației în 2013-2014 și așa a început această călătorie în lumea Ministerului Educației pentru mine, învățam atunci în Marea Britanie. Vă așteptăm acasă după absolvire. Eu am revenit, foarte mulți dintre colegii mei au revenit. (…) Indiferent unde nu ați fi, nu uitați de unde ați pornit. Puteți să ajutați la creșterea Republicii Moldova de unde nu ați fi”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la evenimentul de premiere.

***

La sesiunea de bacalaureat 2025 au fost admiși în total 17 971 de candidați. În rezultatul examinării contestațiilor, rata de promovare totală a crescut cu 0,32 puncte procentuale și constituie 72,68%, comparativ cu 69,68%, de la aceeași etapă, din cadrul sesiunii 2024. 89 de candidați au obținut nota medie 10, în comparație cu 57 de candidați în sesiunea 2024.

Menționăm că, în perioada 14-21 iulie 2025, va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului național de bacalaureat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: