Rusia continuă să importe piese pentru dronele Lancet, în pofida sancțiunilor. Cum îi reușește

Drona explozivă rusească Lancet-3, simplă şi ieftină, a devenit pe parcursul războiului din Ucraina un atu notabil al armatei ruse, fiind eficientă îndeosebi în atacurile asupra pieselor de artilerie occidentale furnizate armatei ucrainene. Важные истории au aflat cum Federația Rusă reușește să importe, în pofida sancțiunilor, piese pentru dronele ucigașe. 

Fabricată de societatea Zala Aero, care face parte din grupul Kalaşnikov, această dronă lungă de circa 1,6 metri, prevăzută cu patru aripi şi cu o elice posterioară, s-a remarcat în ultimele luni prin eficacitatea sa şi producţia ei nu pare deloc să fie afectată de sancţiunile occidentale impuse Rusiei.

Imagini publicate de Rusia arată cum dronele Lancet au lovit 23 de radare sau centre de control radar, precum şi 31 de sisteme antiaeriene ucrainene, plus numeroase obuziere de calibrul 155 mm şi alte echipamente.

Atunci când un obuzier ucrainean deschide focul, comandamentul rus îl localizează cu ajutorul radarelor antibaterie şi îl atribuie automat celei mai apropiate drone Lancet-3, care apoi îl va lovi dacă amplasamentul obuzierului nu a fost schimbat rapid, explică analistul militar indian Girish Linganna.

Cu un cost unitar estimat între 20.000 şi 40.000 de dolari, Lancet-3 are în plus avantajul că cel puţin deocamdată este puţin vulnerabilă în faţa mijloacelor defensive ale armatei ucrainene. Cea mai eficientă modalitate de apărare în faţa acestei drone rămâne aşa-numita „bulă de foc”, adică un grup de soldaţi să tragă în direcţia ei cu arme uşoare, un dezavantaj al acestei drone fiind că este relativ lentă, dar accelerează când ajunge aproape de ţintă.

Prima versiune a dronei Lancet a fost utilizată în Siria în 2019. O versiune modernizată a fost observată în acţiune în Ucraina în iulie 2022, iar din octombrie lansările ei au devenit zilnice.

Cum importă piesele?

Alexandr Zaharov, proprietarul și designerul principal al companiei Zala Aero, a scăpat în mod miraculos de sancțiuni. Iar companiei i-au impus sancțiuni doar Ucraina, Australia și Marea Britanie. Totuși, cel puțin o parte din piesele necesare pentru „Lancet” sunt supuse sancțiunilor occidentale pentru export. 

Alexandr Zaharov are o întreagă rețea de furnizori care importă piesele necesare din toată lumea în Rusia.

Companiile cu cele mai multe livrări pentru Zala Aero sunt: Aeroskan (deținută de fiul proprietarului, Nichita Zaharov), Orion (deținută de fiica lui, Maria Zaharova) și OMP, care în anii 2022-2023 i-a vândut piese în valoare de 1,4 miliarde de ruble, dar a importat de 1,3 miliarde de ruble. OMP îi aparține lui Maxim Kotelnikov, care este angajat la Aeroskan și Zala Aero. Potrivit bazelor de date vamale, OMP face comerț activ cu China, cumpărând motoare electrice, produse din aluminiu, șuruburi, piulițe și etc.

Alți importatori furnizează pentru Zala Aero componente în valoare de zeci de milioane de ruble anual.

Foto: КОНЦЕРН «КАЛАШНИКОВ»

Cea mai extinsă geografie a importurilor de produse sancționate în Rusia îi aparține „Hartis DV”, compania care îi aparține lui Dmitrie Dmitriev.

„Decizia de a intra pe piața componentelor radio-electronice s-a datorat presiunii în creștere a sancțiunilor și dificultăților pe care aceasta le-a creat pentru companiile rusești. Pentru a depăși aceste probleme, s-au folosit mulți ani de experiență în activități internaționale și cunoașterea particularităților de lucru pe diferite piețe ale planetei noastre. Folosim contacte stabilite în Europa, America de Nord și Asia pentru a îndeplini cele mai complexe comenzi”, se arată pe site-ul Hartis DV .

În 2022–2023, Hartis DV a vândut bunuri în valoare de peste 50 de milioane către Zala Aero și OMP, aceștia nefiind în mod evident principalii săi clienți. În total, în această perioasă, Hartis DV a importat bunuri în valoare de 1,7 miliarde.

„ID Solution” i-a vândut lui „Zala Aero” produse de 60,4 milioane, iar unui alt furnizor de al Zala Aero – „Fotopark” – de 95 milioane.

„Geografia continentală a ID Solution cuprind câteva regiuni ale Rusiei, Kazahstan, Belarus, insulele Taiwan și China continentală. Astfel, au fost stabilite relații contractuale directe și de parteneriat cu furnizorii din Germania, Franța și India”, transmite compania.

ID Solutions este deținută de Igor Ievlev. Pe pagina sa de LinkedIn, Ievlev indică faptul că în ultimii 20 de ani a fondat și lansat mai multe proiecte de succes în domeniul tehnologiei informației. În prezent, acesta se află în Dubai și deține o parte din Scyscraper, o companie care dezvoltă software de gestionare a spațiului de birouri. Contactele indică adresa din capitala Uzbekistanului, Tașkent și compania Mvizion. Potrivit bazelor vamale, după începutul războiului, Mvizionul a furnizat companiei ID Solutions bunuri în valoare de 150 de milioane de ruble, inclusiv de la americanii Hitech Global și Nvidia. Înainte de război, ID Solutions și Hitech Global tranzacționau direct.

Compania SPAL, care are sediul în Sankt Petersburg și este deținută de Pavel Snegov și Serghei Orlov, a vândut produse în valoare de aproximativ 100 de milioane pentru Zala Aero și OMP. SPAL are aprovizionare de la câteva zeci de producători europeni și asiatici. Printre alți clienți ai SPAL, cărora le vinde componente, se numără și întreprinderi rusești de apărare – „Radioavionka”, „Testpribor” și „Arme de rachete tactice”.

Complicat dar posibil

În general, sancțiunile sunt destul de eficiente: Rusia a reușit până acum să înlocuiască doar aproximativ un sfert din importurile pierdute din cauza lor, spun cercetătorii. Dar ei observă, de asemenea, că microelectronica, care este utilizată în producția de arme rusești, este o excepție – totul este atât de confuz aici încât nu este încă imposibil să găsești statistici relevante (Rusia arată o creștere a importurilor din China, iar China nu arată o creștere a exporturilor, astfel încât cipurile apar literalmente din aer).

„Dacă armata sau agențiile de informații vor să obțină componente care sunt sub controlul exporturilor, atunci de obicei le obțin prin intermediari. Da, este dificil și mărfurile sunt mai scumpe, dar dacă clienții au timp, energie și resurse, nu este nicio problemă”, a recunoscut un expert american în domeniul controlului exporturilor într-un interviu pentru Important Stories.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: