Rusia și-a recăpătat competențele depline în cadrul APCE. Cum au votat Candu și Popșoi
Full Article 2 minutes read

Rusia și-a recăpătat competențele depline în cadrul APCE. Cum au votat Candu și Popșoi

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a supus la vot, în data de 29 ianuarie, inițiativa privind restabilirea deplină a compentențelor delegației Rusiei în cadrul organizației. În favoarea deciziei au votat 96 de delegați, iar împotrivă – 44. Alți șapte s-au abținut. Și opiniile reprezentanților Republicii Moldova au fost împărțite: doi deputați au votat pentru, unul împotrivă, iar al patrulea s-a abținut.

Astfel, deputații Partidului Socialiștilor (PSRM), Vlad Bătrîncea și Gaik Vartanean au votat în favoarea revenirii competențelor delegației Rusiei. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, a votat împotrivă, iar deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Andrian Candu – s-a abținut de la vot.

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Liviu Vovc, nu a votat, pentru că nu se afla în sală, a precizat pentru NM deputatul PAS, Mihai Popșoi.

Rezoluția adoptată a provocat obiecția delegațiilor din Ucraina, Georgia, Polonia, Slovacia, Letonia, Lituania și Estonia. Delegații ucraineni și-au anunțat intenția de a ieși din organizație și au părăsit sala de ședințe.

Amintim că Rusiei i-a fost suspendat dreptul de vot în cadrul APCE în aprilie 2014, din cauza situației din Ucraina și a subiectului privind regiunea Crimeea. În 2017, Rusia a încetat să plătească cotizațiile, amenințând că va părăsi Consiliul Europei. În iunie 2019, Rusia a revenit în APCE.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: