Rusia vrea păstrarea formatului de negocieri „5+2”. Vasnețov s-a întâlnit cu reprezentanții OSCE
Full Article 2 minutes read

Rusia vrea păstrarea formatului de negocieri „5+2”. Vasnețov s-a întâlnit cu reprezentanții OSCE

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov a avut, pe 30 aprilie, o întrevedere cu Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în țara noastră. Anunțul a fost făcut de misiunea diplomatică rusă, care a precizat că oficialii pledează pentru păstrarea formatului actual de negocieri – „5+2”. Pe site-ul OSCE nu au fost oferite deocamdată detalii despre întrevedere.

Diplomații au discutat evenimentele recente din țară și regiune, precum și concluziile negocierilor din ajun, la care a participat reprezentantul special pentru procesul de reglementare transnistreană Thomas Mayr-Harting și membrii delegației din Polonia – președinția actuală a OSCE. Interlocutorii și-au exprimat angajamentul ferm de a păstra formatul actual de negocieri „5+2” cu scopul soluționării pașnice a conflictului transnistrean”, se arată în declarația Ambasadei Ruse.

Pe 2 aprilie, președinta țării Maia Sandu a declarat că nu exclude că formatul de negocieri „5+2”, privind soluționarea conflictului transnistrean, ar putea fi modificat, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Urmează să vedem ce va rămâne din formatul „5+2”, pentru că în acesta participă două țări care sunt în război. Cred că anumite ajustări vor fi necesare, dar acum ne dorim să se încheie acest război cât mai repede și să putem reveni la soluționarea pașnică”, a spus Sandu.

Pe 28 aprilie, ședința săptămânala a Comisiei Unificate de Control (CUC) nu a avut loc din motivul lipsei reprezentanților Ucrainei. Potrivit Biroului politici de reintegrare, s-a constatat că reprezentanții Ucrainei și ai altor misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova au fost informați în scris de către Tiraspol despre impunerea unilaterală a unor condiționalități privind intrarea/ ieșirea în/ spre regiune, inclusiv în perimetrul Zonei de Securitate.

Pe 29 aprilie, la Chișinău s-au deplasat reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Thomas Mayr-Harting și trimisul Special al președintelui în exercițiu al OSCE Artur Dmochowski. Aceștia au discutat cu vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebean și urmau să efectueze o vizită și la Tiraspol.

Formatul „5+2” include reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor în procesul de negociere – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: