„S-a grăbit să salveze locuitorii din Stăuceni”. Deputat PAS, reacție la declarațiile lui Ceban privind alocarea terenului de 20 ha pentru deșeuri
Full Article 5 minutes read

„S-a grăbit să salveze locuitorii din Stăuceni”. Deputat PAS, reacție la declarațiile lui Ceban privind alocarea terenului de 20 ha pentru deșeuri

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Ina Coșeru, autoarea proiectului de lege cu privire la alocarea unui teren de 20 ha pentru deșeuri, reacționează la declarațiile edilului Ion Ceban. Cel din urmă declara că proiectul prevede construirea unei gunoiști în raza municipiului Chișinău, menționând că „guvernarea vrea să aducă tot gunoiul din toate raioanele sectorului centru al Republicii Moldova la Chișinău” fără a consulta opinia publică. Coșeru spune că dacă edilul s-ar fi informat „ar fi știut de cât timp se lucrează la acest proiect, în ce constă și ce beneficii ar putea aduce municipiului”. 

„După ce a ridicat gradul de groază de a rămâne fără apă, așa cum și-a dorit să vadă, Ivan Vasilievici BetMAN s-a grăbit să-i salveze pe locuitorii din Stauceni de „munți de gunoaie”. (…) Dacă domnul Ivan Vasilievici s-ar fi obosit să se informeze și apoi ar fi deschis gura, ar fi știut de cât timp se lucrează la acest proiect, în ce constă și ce beneficii ar putea aduce municipiului”, scrie Coșeru, pe Facebook.

Deputata mai spune că de mulți ani se ocupă de problemele de mediu și își dorește să schimbe sistemul de colectare și sortare a gunoiului în Moldova.

„Ca biolog și chimist cunosc foarte bine că la discompunerea deșeurilor aruncate și depozitate peste tot în Chișinău și în jurul capitalei se elimină gaze și elemente chimice periculoase care nimeresc în ape pe care ulterior le bem. Aceasta îmbolnăvește și omoară populația țării la propriu”, susține parlamentara.

Ea mai spune că „discuțiile despre subiectul de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova și necesitatea schimbării abordărilor este pe agenda publică de la independență încoace”.

„Ce s-a întâmplat în tot acest timp? În mărimi globale mai nimic. În 2013 am aprobat o strategie pe 14 ani și abea în 2019 am identificat finanțare pentru implementarea Strategiei. În octombrie 2019, Guvernul Republicii Moldova a semnat Contractul de Finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții privind implementarea Proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova” în valoare de 100 mln de Euro”, comunică deputata.

Ea mai declară că Acordul, precedat de studii de prefezabilitate, a fost ratificat în ședința Parlamentului din 11 iunie 2020 cu votul unanim a 84 de deputați prezenți la ședință – „inclusiv toți colegii lui Ivan Vasilievici, deputații socialiști”.

„La fel ca și votul din plen, votul comisiilor economie buget și finanțe, cu președintele Dl Golovatiuc, Comisia Agricultură și Industrie Alimentară cu președintele Dl Mudreac și celelalte comisii au votat unanim iar în plen susținută de o alocațiune a colegului lui Ivan Vasilievici, dl Burduja”, susține parlamentara.

Coșeru spune că „fără studii de fezabilitate nu este posibilă trecerea la următoarea etapă – proiectarea și construcția infrastructurii pentru gestionarea deșeurilor”.

„Ori pentru elaborarea studiilor de fezabilitate este nevoie de identificat potențiale locații. Este important de menționat, că în procesul de elaborare a studiului de fezabilitate, populația din regiune este implicată în procesul de consultare și expunere de opinie pe locația identificată pentru centrul de gestionare a deșeurilor”, comunică deputata.

Totodată, deputata a publicat imagini cu ceea ce propune PAS, urmare a adoptării proiectului și „ce ne propune Ivan Vasilievici vedeți în foto 2,3”. „Ce ne propunem noi vedeți în foto 4. Alegerea ne aparține nouă tuturor dar pentru mine este una evidentă”, a conchis deputata.

 

Pe 2 februarie, primarul municipiului Chișinău și deputatul neafiliat Gaik Vartanean au solicitat parlamentarilor excluderea de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului a proiectului de lege care prevede modificarea anexei la Legea nr.668/1995 pentru aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămân în proprietatea statului.

Potrivit lui Ceban și Vartanean, proiectul prevede construirea unei gunoiști în raza municipiului Chișinău, în imediata adiacentă a localităților Stăuceni, Tohatin și sectoarele orașului Râșcani și Ciocana.

„Guvernarea a pus pe ordinea de zi un proiect de lege prin care vrea să aducă tot gunoiul din toate raioanele sectorului centru a Republicii Moldova aici la Chișinău”, comunic edilul. „20 hectare din Chișinău trebuie să se transforme în gunoiște, conform proiectului de lege care este inclus fără a consulta opinia publică, Primăria. Nu sunt sigur că a fost consulat cu Primăria Stăuceni”, a adăugat el.

Ulterior, proiectul de lege cu privire la alocarea unui teren de 20 ha pentru deșeuri a fost exclus din agenda de azi a Parlamentului. Deputata PAS Ina Coșeru a spus că „proiectul este întârziat și nu este în grabă, pentru că Republica Moldova se îneacă în deșeuri”. „Dar pentru a îmbunătăți proiectul de lege, eu propun să-l scoatem de pe ordinea de zi și să mai lucrăm la el”, a declarat parlamentara.

Mai târziu, Ceban a menționat că „situația oricum rămâne complicată”.

„PAS a camuflat un proiect, fără avize, fără studii de mediu, de fezabilitate, de impact asupra sănătății oamenilor etc. I-au dat documentului o denumire ca nimeni să nu-și dea seama. M-am adresat și primarilor din Stăuceni, Tohatin, Ciorescu, Cricova să convoace consiliile locale și să vină cu acțiunile de rigoare. Vom veni cu o decizie de interzicere a inițiativei de a deschide platforma de gunoi. Așa proiecte nu vor trece, nu puteți prosti oamenii”, a comunicat edilul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: