Artistul plastic Petru Jireghea a decedat pe 18 mai. Maestrul în Artă a decedat la vârsta de 82 de ani. Anunțul a fost făcut public de către Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, care și-a explimat profundul regret în legătură cu trecerea la cele veșnice a „unuia dintre cei mai valoroși artiști și oameni de cultură din Republica Moldova”.
Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova și-a exprimat condoleanțele familiei, rudelor, colegilor și tuturor celor care l-au cunoscut.
Totodată, organizația a informat că funeraliile vor avea loc pe 21 mai, începând cu ora 11:00, la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău.
Petru Jireghea s-a născut la 15 mai 1941în satul Hâjdieni, raionul Orhei. În perioada 1959-1967 a studiat la Colegiul de Arte Plastice Alexandru Plămădeală (fosta Școala Republicană de Arte Plastice I. E. Repin). Din 1968 este cadru didactic la Școala de Arte Plastice pentru copii Alexei Șciusev din Chișinău. Se lansează în pictură cu lucrarea Flori (1968). A creat zeci de pânze care fac dovada unui viu interes față de lumea ce-l înconjoară.
Format în ambianța lui Mihail Grecu, Andrei Sârbu și Tudor Braga, plasticianul Petru Jireghea și-a ales propria cale. Tablourile: Fusa, Clopotniță, Bătrân, Primăvară pe Aleea Clasicilor, Casă părintească etc. tratează subiecte în spiritul tradițiilor populare. Operele sale comunică o manieră stilistică individuală – La Putna, Biserica din Tescani, Autoportret, Orașul vechi, Butuceni, Peisaj de iarnă, Piața Marii Adunări Naționale, Natură moartă, Mitropolie, Castani înfloriți, Portretul lui Grigore Vieru.
Pentru activitatea constantă consacrată domeniului artei și culturii naționale a fost apreciat cu diverse distincții: Maestru în Artă, medalia Mihail Grecu a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Laureat al premiului acordat la Expoziţia-concurs de artă contemporană Saloanele Moldovei, de către Complexul Muzeal Iulian Antonescu (Bacău, România); nominalizat la Expoziţia-concurs de artă contemporană Saloanele Moldovei, ediția a XVIII-a (2008); premiu la Expoziţia-concurs Eminesciana – 2014, organizată de Ministerul Culturii și UAP RM.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!