S-a stins din viață pictorul și profesorul moldovean Petru Jireghea. Mesajul emoționant al Uniunii Artiștilor Plastici

Artistul plastic Petru Jireghea a decedat pe 18 mai. Maestrul în Artă a decedat la vârsta de 82 de ani. Anunțul a fost făcut public de către Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, care și-a explimat profundul regret în legătură cu trecerea la cele veșnice a „unuia dintre cei mai valoroși artiști și oameni de cultură din Republica Moldova”.

Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova și-a exprimat condoleanțele familiei, rudelor, colegilor și tuturor celor care l-au cunoscut.

Totodată, organizația a informat că funeraliile vor avea loc pe 21 mai, începând cu ora 11:00, la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău.

Petru Jireghea s-a născut la 15 mai 1941în satul Hâjdieni, raionul Orhei. În perioada 1959-1967 a studiat la Colegiul de Arte Plastice Alexandru Plămădeală (fosta Școala Republicană de Arte Plastice I. E. Repin). Din 1968 este cadru didactic la Școala de Arte Plastice pentru copii Alexei Șciusev din Chișinău. Se lansează în pictură cu lucrarea Flori (1968). A creat zeci de pânze care fac dovada unui viu interes față de lumea ce-l înconjoară.

Format în ambianța lui Mihail Grecu, Andrei Sârbu și Tudor Braga, plasticianul Petru Jireghea și-a ales propria cale. Tablourile: Fusa, Clopotniță, Bătrân, Primăvară pe Aleea Clasicilor, Casă părintească etc. tratează subiecte în spiritul tradițiilor populare. Operele sale comunică o manieră stilistică individuală – La Putna, Biserica din Tescani, Autoportret, Orașul vechi, Butuceni, Peisaj de iarnă, Piața Marii Adunări Naționale, Natură moartă, Mitropolie, Castani înfloriți, Portretul lui Grigore Vieru.

Pentru activitatea constantă consacrată domeniului artei și culturii naționale a fost apreciat cu diverse distincții: Maestru în Artă, medalia Mihail Grecu a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Laureat al premiului acordat la Expoziţia-concurs de artă contemporană Saloanele Moldovei, de către Complexul Muzeal Iulian Antonescu (Bacău, România); nominalizat la Expoziţia-concurs de artă contemporană Saloanele Moldovei, ediția a XVIII-a (2008); premiu la Expoziţia-concurs Eminesciana – 2014, organizată de Ministerul Culturii și UAP RM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Ministrul german de Externe, la Chișinău: „Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru UE”

Ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, care se află într-o vizită la Chișinău, și-a afirmat sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Acesta a declarat că crede în viitorul european al Republicii Moldova și că țara noastră ar fi „o adevărată îmbogățire” pentru Uniunea Europeană. Oficialul a spus că Germania va continua să susțină Republica Moldova în parcursul său europeană, dacă cetățenii săi vor decide să continue să meargă pe această cale, făcând aluzie la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în fața Catedralei Nașterii Domnului.

Astăzi am venit în Republica Moldova pentru că, la fel ca și mulți în Europa, cred în viitorul european al Moldovei. Uniunea Europeană și-a deschis larg ușile și porțile pentru toate țările care împărtășesc valorile noastre, care doresc să vină alături de noi, care vor să devină membre ale acestei comunități puternice. Ale comunității în care sunt trăite valorile libertății de exprimare, ale drepturilor omului, ale statului de drept și ale democrației parlamentare. Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru Uniunea Europeană. Este o țară interesantă din punct de vedere economic, ceea ce în mod cert înseamnă un viitor bun pentru Uniunea Europeană”, a declarat Johann Wadephul.

Șeful diplomației germane a mai menționat că UE reunește state cu culturi, religii și sisteme politice diferite, iar Republica Moldova la fel își poate găsi locul în cadrul blocului comunitar.

Doresc să subliniez acest lucru cât se poate de clar, pentru că din partea Rusiei există în mod repetat încercări de a răspândi informații false despre Uniunea Europeană. În Uniunea Europeană, fiecare țară își poate păstra identitatea, obiceiurile și tradițiile. Diferite religii pot fi liber practicate. De aceea mă întâlnesc acum cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase, pentru a înțelege și a cunoaște care este situația în această țară. Pentru că în fiecare țară din Europa lucrurile stau puțin diferit și așa poate fi, așa este permis și așa trebuie să fie”, a adăugat el.

Totodată, ministrul Johann Wadephul a declarat că vrea să continue politica predecesoarei sale Annalena Baerbock cu privire la sprijinirea Republicii Moldova. El a menționat că țara intenționează să ofere și în continuare susținere inclusiv prin Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței.

În acest moment au loc pregătiri tehnice, iar atunci când va fi momentul potrivit și când va fi necesar, vom invita cu siguranță la o nouă conferință (a Platformei de Sprijin – n. r.). Dar știu, de asemenea, că aici urmează alegeri (alegeri parlamentare din 28 septembrie – n. r.), iar alegătorii sunt suverani în toate țările guvernate democratic și ei decid cum merg lucrurile mai departe. Și de aceea cred că este corect să arătăm respect față de decizia electorală aici în Moldova și să așteptăm să vedem cum vor decide oamenii”, a spus Johan Wadephul.

El a subliniat că Germania va sprijin și de acum încolo Republica Moldova în parcursul său european, dacă cetățenii vor decide să meargă și mai departe pe această cale. „Sper din tot sufletul că oamenii din această țară vor decide să urmeze în continuare calea europeană”, a adăugat el.

Amintim că ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, întreprinde pe 1 iulie o scurtă vizită la Chișinău. Înainte de declarațiile de presă, oficialul a fost la Catedrala Nașterii Domnului. Pe agendă mai figurează discuții cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase și o cină cu președinta Maia Sandu.

Johan Wadephul a ajuns în Republica Moldova imediat după o vizită de solidaritate la Odesa, Ucraina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: