parlament.md

„Să nu uităm că suntem aleși de popor”. La Chișinău și-a reluat activitatea Grupul parlamentar privind Găgăuzia

Ședința de lansare a activității Grupului de lucru pentru asigurarea funcționalității UTA Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al Unității teritoriale autonome Găgăuzia, în noua componență, a avut loc astăzi la Parlament. „Este important să ne auzim și să nu uităm că suntem aleși de popor”, a spus copreședintele Grupului, Vladimir Bolea.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a salutat reluarea activității Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia, după constituirea organelor de conducere ale Adunării Populare a Găgăuziei.

Totodată, șeful Legislativului a menționat că aceasta se întâmplă într-o perioadă dificilă pentru țara noastră.

„Noi trebuie să facem față acestor provocări majore, lucru posibil doar printr-un dialog. De aceea apelul nostru către membrii Grupului este să comunice intens, să acționeze rapid și, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, să identifice cele mai bune soluții așteptate de cetățeni”, a declarat Grosu.

Guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a confirmat că sarcina prioritară comună este consolidarea unității societății și creșterea culturii democratice și a îndemnat membrii Grupului să elaboreze o agendă comună.

„Aveți un avantaj important – sprijinul generos al partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Pe baza celor mai bune practici ale parlamentarismului, puteți obține rezultate semnificative în procesul de armonizare a legislației naționale și regionale. Fiecare compromis la care se ajunge pe această platformă va servi la consolidarea culturii democratice și a unității societății noastre”, a menționat Vlah.

Cei doi copreședinți ai Grupului de lucru – Vladimir Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, și Serghei Cimpoieș, membru al Adunării Populare a Găgăuziei, au reiterat disponibilitatea și interesul pentru un dialog constructiv în cadrul grupului de lucru, restabilirea funcționalității depline a acestui instrument important în dialogul dintre Chișinău și Comrat.

„Este important să conștientizăm esența proceselor, să ne auzim reciproc și, cel mai important, să nu uităm nici pentru o secundă că suntem aleși de popor și trebuie să lucrăm în interesul oamenilor”, a spus Vladimir Bolea.

Grupul de lucru a fost creat la 20 noiembrie 2015. Scopul activității este de a îmbunătăți funcționarea Autonomiei găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: