Sandu îi răspunde lui Lavrov: „Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și integrarea europeană a Moldovei”
Full Article 3 minutes read

Sandu îi răspunde lui Lavrov: „Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și integrarea europeană a Moldovei”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat la declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a spus că Uniunea Europeană vrea să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraină”. Potrivit șefei statului, nu există nicio conexiune între livrările de gaze naturale și procesul de integrare europeană a țării noastre.

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Maia Sandu a vorbit și despre cum este comunicarea noastră cu Federația Rusă.

„Comunicare este minimă aș spune. Este la nivel de ambasadori. Ambasadorul nostru la Moscova, care uneori transmite mesaje și ambasadorul Federației Ruse aici, la Chișinău, care din când în când este chemat la Ministerul de Externe pentru ca autoritățile noastre să transmită anumite mesaje”, a spus Maia Sandu.

Totodată, președinta a reacționat la acuzațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, și susține că nu există nicio legătură între livrările de gaze și intențiile autorităților de a obține statul de țară candidat.

„Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Am tot vorbit aici despre faptul că ne dorim acest lucru demult, am anunțat asta de mulți ani, am făcut niște angajamente să depunem cererea de aderare la Uniunea Europeană. Da, nu ne-am imaginat că o să se întâmple acest lucru în așa context, dar astea sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom, noi ne achităm consumul și apropo, plătim sume foarte mari. Deci, absolut nu există nicio treabă”, a declarat Sandu.

Totodată, președinta a subliniat că Federația Rusă ar putea folosi gazul ca instrument pentru a încetini procesul de aderare europeană.

„Federația Rusă evident că poate să folosească gazele naturale sau alte instrumente, de exemplu, curentul electric, pentru că și acolo suntem într-o dependență poate și mai mare decât pe problema gazelor”, a precizat Sandu.

Amintim că ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că țările occidentale ar încearca să saboteze stabilitatea din Republica Moldova, după exemplul Ucrainei. „Desigur, se încearcă să se facă din Moldova a doua Ucraina”, a spus șeful diplomației ruse.

Mai mult, Lavrov a criticat comportamentul guvernării de la Chișinău. „Conducerea Moldovei are o abordare de consumator și acesta este foarte sugestiv. Atunci când declară: „Noi vom adera la UE, iar apoi vom vedea ce ne vor promite. Apoi vom decide dacă rămânem sau nu în CSI”. Și alte declarații”, a spus Lavrov.

Șeful diplomației ruse și-a exprimat convingerea că „majoritatea populației Moldovei înțelege situația, mai ales Transnistria și Găgăuzia”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: