Sandu și Recean vor fi invitați la audieri în calitate de martori în dosarul „aeroport”. Leancă: Sper să-i salut aici după atâția ani
Full Article 3 minutes read

Sandu și Recean vor fi invitați la audieri în calitate de martori în dosarul „aeroport”. Leancă: Sper să-i salut aici după atâția ani

Președinta țării Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean vor fi invitați la audieri, în calitate de martori, în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău. Decizia a fost luată de Judecătoria Buiucani, în data de 31 mai.

UPDATE (17:40) „Prim-ministrul Dorin Recean nu comentează circul corupților”, a declarat laconic presei naționale purtătorul de cuvânt al premierului.

În numele Maiei Sandu a comentat șeful său de cabinet, Adrian Băluțel: „Maia Sandu NU a votat concesionarea aeroportului către AviaInvest și a spus acest lucru de nenumărate ori – fapt ce poate fi probat ușor din înregistrarea video a ședinței de guvern. Mai mult decât atât, Maia Sandu a solicitat sancționarea tuturor celor care au „oferit” abuziv Aeroportul Chișinău grupului Șor. Ce are loc acum este un circ al corupților cu scopul de a ascunde adevărul”.


Știre inițială

După o nouă ședință de judecată din dosarul „aeroport”, ex-premierul Iurie Leancă, vizat în cauza penală, a făcut declarații pentru presă. Fostul prim-ministru a anunțat că instanța a admis cererea depusă de avocatul său privind audierea în dosar, în calitate de martori, a Maiei Sandu și Dorin Recean – ex-miniștri în Guvernul Leancă, care a votat concesionarea aeroportului.

Am considerat că este absolut important să se știe de ce argumente s-au ghidat ei, atunci când au votat. Au fost imixtiuni sau nu au fost imixtiuni.  Mă bucur că distanța a decis astăzi, în pofida unor declarații, de exemplu ale președinției, bolnăvicioase, în care a zis că nu se va prezenta doamna președinte și ne-a numit vinovați, hoți și așa mai departe. Deci mă bucur că se vor prezenta. Dar încă odată – sunt invitați pentru a clarifica circumstanțele în care Guvernul de atunci a luat o decizie”, a spus acesta.

Întrebat dacă crede că Maia Sandu și Dorin Recean se vor prezenta în instanță, Leancă a spus: „Eu sper că se vor prezenta. Va fi un gest și de responsabilitate civică. Pentru că tot ei au indus această teorie că a fost un gest ilegal. (…) Sper să-i salut aici după atâția ani de când nu ne-am văzut”.

 

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu 28 martie, curent, după ce în 2013 a fost luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu i-a acuzat de „furtul” aeroportului, prin „tranzacții mincinoase”, pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, declarat între timp neconstituțional, fugarul Ilan Șor și fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Ca urmare a acestei scheme, timp de nouă ani, statul a pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde lei, susținea anterior șefa statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: