„Șansa” lui Șor riscă să fie pusă pe pauză? CEC îi solicită Ministerului Justiției să intervină
Full Article 3 minutes read

„Șansa” lui Șor riscă să fie pusă pe pauză? CEC îi solicită Ministerului Justiției să intervină

Activitatea Partidului Politic „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, ar putea fi pus „pe pauză” în următoarele șase luni. Se întâmplă după ce formațiunea politică ar fi refuzat să prezinte la Comisia Electorală Centrală (CEC) toate informațiile solicitate privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Comisia susține că reprezentanții partidului nu ar fi cooperat cu autoritatea electorală, nu ar fi dat curs solicitării Comisiei de a se înfățișa la sediul acesteia și nu ar fi prezentat actele care le-ar fi fost cerute.

CEC susține că, din cauză că formațiunea politică ar fi refuzat să colaboreze cu autoritatea electorală, grupul de control nu a avut acces direct la toate registrele contabile și/sau documentele primare care au stat la baza înregistrărilor contabile deținute de concurentul electoral. Respectiv, potrivit sursei citate, controlul s-a limitat doar la examinarea datelor din rapoartele financiare prezentate de „Șansă”, a informațiilor oficiale suplimentare primite la solicitarea Comisiei de la Serviciul Fiscal de Stat, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și a celor colectate de grupul de control.

CEC informează că, pe 5 ianuarie 2024, având acumulate probe și în temeiul prevederilor legale, Comisia a pornit și înregistrat procese contravenționale în privința conducătorului Partidului Politic „Șansă”, trezorierului acestuia și a 76 donatori, în privința cărora există suspiciuni de încălcare a legislației.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 294/2007 privind partidele politice, activitatea partidului politic poate fi limitată dacă prin acțiunile acestuia se aduc prejudicii grave pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale, în speță, pentru neprezentarea raportului privind gestiunea financiară sau a informațiilor necesare efectuării supravegherii și controlului finanțării partidului politic, în termenul și formatul stabilit de Comisia Electorală Centrală.

În aceste condiții, CEC anunță că a sesizat Serviciul Fiscal de Stat pentru verificarea corectitudinii colectării donațiilor de către Partidul Politic „Șansă” aparent în lipsa documentelor primare cu regim special (bonuri de plată) și Ministerul Justiției să întreprindă acțiunile necesare în vederea obligării partidului politic să prezinte datele necesare și să se conformeze prevederilor legale relevante.

Amintim că Partidul „Șansă” a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile locale din noiembrie 2023. Formațiunea politică este suspectată că și-ar fi finanțat campania din bani ilegali, cu care a mituit inclusiv alegătorii și primarii candidați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: