Șapte bărbați sunt cercetați penal pentru contrabandă de peste 1,1 mln de lei. În pofida cererii procurorilor, judecătorii i-au plasat în arest la domiciliu
Full Article 3 minutes read

Șapte bărbați sunt cercetați penal pentru contrabandă de peste 1,1 mln de lei. În pofida cererii procurorilor, judecătorii i-au plasat în arest la domiciliu

Șapte bărbați, care intenționau să treacă ilegal peste râul Prut un lot cu țigări în valoare de peste 1,1 mln de lei, au fost reținuți de oamenii legii. Deși procurorii au solicitat arestul acestora, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus cercetarea bănuiților în arest la domiciliu. Decizia a fost constatată la Curtea de Apel Chișinău, se arată într-un comunicat publicat pe 26 august.

Persoanele reținute au vârste cuprinse între 27 și 43 ani. Acestea au fost reținute, pe 20 august, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), după luni în șir de urmărire.

Potrivit procurorilor, fiecare dintre membrii grupării aveau roluri bine determinate și ierarhizate. Unii suspecți, cu automobile personale escortau și supravegheau teritoriul, iar alții cercetau și monitorizau anumite puncte ale frontierei de stat, în afara punctelor legale de trecere, pentru a organiza transportarea mărfii fără impedimente.

Articolele de tutungerie erau procurate de pe piața internă a Republicii Moldova și transportate până la zona verde a frontierei pe anumite trasee, cu automobile de teren cu numere de înmatriculare false, care aparțineau membrilor grupării. Într-un anumit punct al zonei de frontieră, încărcătura era descărcată și ulterior, prin intermediul bărcilor gonflabile, era transportată peste râul Prut în România.

În rezultatul perchezițiilor efectuate la domiciliile și în automobilele figuranților, în afară de țigări, au fost depistate și ridicate două bărci gonflabile cu motoare puternice după capacitate de model „Honda”, stații radio utilizate pentru comunicare în timpul comiterii infracțiunii, o armă cu țeavă ghintuită fără acte, dar și două mijloace de transport dotate cu sisteme de navigare GPS în care se aflau 108 cutii cu țigări, ce urmau a fi transportate prin contrabandă peste râul Prut.

După reținerea acestora, instanța de judecată i-a eliberat pe toți șapte figuranți, chiar dacă procurorii au solicitat aplicarea măsurii preventive – arestul.

„Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a ignorat totalmente argumentele Procuraturii în favoarea arestării preventive a învinuiților și a dispus cercetarea lor în arest la domiciliu. Prin urmare, procurorii au contestat soluția judecătorilor de instrucție la Curtea de Apel Chișinău”, se arată în comunicatul publicat de PCCOCS.

Suspecții sunt cercetați penal pentru contrabandă comisă de un grup criminal organizat, infracțiune care prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: