Șapte companii sunt gata să livreze Republicii Moldova gaze naturale
Full Article 2 minutes read

Șapte companii sunt gata să livreze Republicii Moldova gaze naturale

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a spus că cel puțin șapte companii sunt disponibile să livreze gaze naturale Republicii Moldova. Declarațiile sunt în contextul în care țara noastră nu are un răspuns de la Gazprom pentru extinderea perioadei la care să fie efectuat auditul datoriilor care urma să fie făcut până la 1 mai, dar și privind posibilitatea de a prelungi contractul de livrare a gazelor.

„Mai mult 7 companii au aplicat și sunt gata să livreze gaze pentru țara noastră. Sunt companii serioase, cu experiență, unele din ele deja au livrat gaze pentru țara noastră în luna octombrie a anului trecut”, a declarat ministrul.

Momentan, potrivit lui Spînu, pentru luna Moldova are alternative pentru alimentarea cu gaze naturale. „Avem 24 de milioane de metri cubi de gaze stocate în sistemul de transport al României și Republicii Moldova. Necesarul de gaze pentru malul drept al Republicii Moldova, pentru luna mai, este de 45 milioane de metri cubi”, a precizat el.

Spînu a mai declarat că Republica Moldova deja face economii.

„Termoelectrica lucrează pe păcură, combustibil, care în prezent este sursă mai ieftină decât gazele naturale ținând cont de donațiile pe care le-am primit din partea Guvernului României”, a spus vicepremierul.

În acest sens, oficialul a spus că necesarul de gaze pentru luna mai, odată ce Termoelectrica lucrează pe păcură scade: de la 45 milioane de metri cubi – la aproximativ 32 milioane de metri cubi.

„Din aceste 32 milioane de metri cubi, 24 asigură cel puțin 75 la sută din nevoile de gaze pentru luna mai. În caz de întrerupere a livrărilor de gaze, Energocom va achiziționa gaze naturale de pe piață”, a declarat Spînu.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: