Tudor Mardei | NewsMaker

Șapte televiziuni, asociate cu Plahotniuc, amendate cu 437 mii lei. Ce au încălcat

Consiliul Audiovizualului a aplicat peste 20 de sancțiuni în sumă totală de 437 000 de lei posturilor Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Mega TV, Canal 5 și Familia, asociate cu fostul lider a Partidului Democrat Vlad Plahotniuc. Potrivit Consiliului, televiziunile nu au respectat prevederile cu privire la programele locale.

Pe 18 august, reprezentanții Consiliului Audiovizualului au declarat că posturile Publika TV, Canal 2, Canal 3, Canal 5, Mega TV și Familia au avut 0% de producție proprie în primă difuzare, în perioada supusă controlului.

Prime urma să realizeze 56 ore de produs local, dar a avut 51 ore 42 min. 25 sec. de programe locale, dintre care 8 ore 49 min. au fost autopromovare. Din acestea, 28 ore de emisie trebuiau să fie în primă difuzare, însă postul a difuzat puțin peste 1 oră. În orele de maximă audiență, a dat cu aproape 12 ore mai puține programe decât ar fi trebuit. Suma sancțiunilor a fost de 35 000 de lei”, a declarat Consiliul.

Potrivit instituției, Publika TV a realizat cu aproape 44 de ore mai puține programe locale decât prevede legislația.

Postul a dat doar 12 ore 24 min. 17 sec. de produs local, 4 ore 17 min. fiind autopromovare. Cota programelor locale difuzate în orele de maximă audiență a fost cu aproape 78,5% mai mică comparativ cu cea prevăzută. Programele „Vorbește Moldova”, „Doctorii” și „Время Правды” nu au fost calculate la producție locală, fiindcă au fost transmise în primă difuzare de Prime. Sancțiunile s-au ridicat la 40 000 de lei”, au precizat reprezentanții Consiliului.

Se menționează că postul de televiziune Canal 2 a difuzat cel mai mare volum de autopromovare – aproape 14 ore 30 min. din totalul de 49 ore 03 min. 39 sec. de programe locale.

Programele în limba română au avut ponderea de 38 ore 52 min. 44 sec. În orele de maximă audiență au fost cu peste 13 ore 30 min. mai puține programe decât prevede legea. Suma sancțiunilor aplicate a fost de 66 000 de lei”, a precizat Consiliul.

Potrivit instituției audiovizuale, Canal 3 a realizat cu peste 46% mai puține programe locale, doar 30 ore 10 min. 02 sec., dintre care 7 ore 32 min. au fost autopromovare.

În limba română a prezentat aproximativ 17 ore 48 min. În orele de maximă audiență a avut cu peste 53.5% mai puține programe decât ar fi trebuit să difuzeze. Sancțiunile au fost de 94 000 de lei”, a menționat instituția.

Se precizează că postul Canal 5 a avut, în orele de maximă audiență, cu peste 61% mai puțin produs local.

În schimb a  avut peste 13 ore 44 min. de autopromovare, din totalul de 31 ore 39 min. de producție locală. În limba română a difuzat cu aproximativ 5 ore mai puține programe decât urma. Astfel, sancțiunile au însumat 65 000 de lei”, se arată în declarația Consiliului.

Potrivit CA, Mega TV a difuzat 39 ore 25 min. 51 sec. de programe locale, 9 ore 53 min. fiind autopromovare, cu aproape 17 ore mai puțin decât trebuia.

În orele de maximă audiență a dat cu aproximativ 9 ore 24 min. mai puține programe decât urma să difuzeze. Și în limba română a avut insuficiente programe. Programele „Jurnal de sănătate” realizat de furnizorul Telestar Media și difuzat la Canal 2 și programul „100 de Moldoveni au zis” realizat de General Media Group Corp SRL, difuzat la PRIME, nu au fost calculate la produs local. Suma amenzilor aplicată azi de CA a fost de 47 000 de lei”, a comunicat instituția.

Consiliul a mai spus că postul Familia a realizat cu peste 8 ore mai puține programe locale, în total 47 ore 40 min. 27 sec. dintre care peste 11 ore au fost autopromovare.

În același timp, postul a avut cu aproximativ 3 ore mai puține programe în orele de maximă audiență. Programele „Vorbe bune cu Lilu” realizat de furnizorul Telestar Media și difuzat la CANAL 2 și programul „Roata Norocului” realizat de General Media Group Corp SRL, difuzat la PRIME, nu au fost calculate la produs local. Amenzile au constituit 90 000 de lei”, a declarat Consiliul.

Reprezentanții televiziunilor – în special General Media Group Corp care deține Prime și Publika TV, precum și Real Radio care deține Mega și Familia – au spus că posturile au probleme tehnice din cauza faptului că General Media Group Production a declarat faliment. La ședință, reprezentanții CA au menționat că, în cazul dificultăților, televiziunile puteau solicita suspendarea temporară a activității, dar nu au făcut acest lucru.

De menționat că săptămâna aceasta a apărut informația precum că în clădirea de pe strada Ghioceilor 1, unde se aflau Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Mega TV, Canal 5 și Familia, plănuiesc să se mute televiziunile controlate de fugarul Ilan Șor, Primul în Moldova și Orizont TV.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: