Șase judecători au fost eliberați din funcție, potrivit unui decret semnat de președinta Maia Sandu. Cine sunt aceștia?
Full Article 2 minutes read

Șase judecători au fost eliberați din funcție, potrivit unui decret semnat de președinta Maia Sandu. Cine sunt aceștia?

Șase judecători au fost eliberați din funcție, conform unui decret semnat de președinta Maia Sandu și publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Judecătorii Rodica Berdilo, Victoria Harîrca, Irina Păduraru, Eugen Popovici, Victoria Sanduța și Svetlana Tizu părăsesc sistemul judiciar.

Decretul intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și poate fi contestat în instanța de judecată.

Într-o ședință din 1 iulie, CSM a respins cererile a patru judecători de a fi numiți până la vârsta de 65 de ani: Victoria Sanduța, Victoria Hadîrcă, Rodica Berdilo și Irina Păduraru. Au fost aprobate cererile a șase judecători: Iurie Movilă, Victor Olărescu, Galina Ciobanu, Angela Vasilenco, Marcel Gandrabura și Ion Chirtoacă. Detalii AICI.

În luna iunie 2022, Maia Sandu a respins prelungirea mandatelor pentru 13 judecători până la atingerea vârstei de pensionare, argumentând că aceștia nu respectă standardele de integritate și reputație ireproșabilă, imaginea lor fiind compromisă de probleme etice și deontologice. Această poziție a fost comunicată de Maia Sandu printr-o scrisoare adresată CSM. Detalii AICI.

Conform legislației, șefa statului poate respinge o singură dată propunerea CSM pentru numirea unui judecător, doar în cazul descoperirii unor incompatibilități ale candidatului cu funcția propusă, sau a identificării încălcărilor legislative și procedurale în procesul de selectare și promovare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: