Șase sportivi din Moldova ar participa jocurile BRICS din Rusia. Chișinăul a cerut explicații de la federații și a spus ce riscă 
Full Article 2 minutes read

Șase sportivi din Moldova ar participa jocurile BRICS din Rusia. Chișinăul a cerut explicații de la federații și a spus ce riscă 

Unii sportivi din Moldova ar participa în Rusia la așa numitele competiții BRICS, o versiune rusească a Jocurilor Olimpice. În reacție, Ministerul Educației a inițiat o anchetă internă și a solicitat explicații de la federațiile din care fac parte sportivii. Potrivit Ministerului, dacă se va constata că federațiile au admis cu bună știință delegarea sportivilor, acestea riscă reducerea sau sistarea finanțării. 

Competiția din Rusia are loc în orașul Kazan.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a declarat că a solicitat explicații de la federațiile din care fac parte sportivii – Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, Federația de Sambo, Federația de Gimnastică Ritmică.

„Dacă în urma anchetei interne se va constata că federațiile au admis, cu bună știință, delegarea sportivilor pentru participare, acestea riscă reducerea sau sistarea finanțării. Totodată, amintim că federațiile pot sancționa sportivii care participă în mod neautorizat la competiții, prin excluderea acestora din lotul național”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Instituția a adăugat că federațiile nu pot delega membrii loturilor naționale la competiții sportive internaționale fără o coordonare prealabilă cu Ministerul Educației și Cercetării, cu 14 zile înainte de desfășurarea competiției propriu-zise.

„Participarea la așa-numita competiție încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei. Această competiție organizată pe teritoriul Federației Ruse încalcă prevederile Cartei Olimpice, document care guvernează organizarea, acțiunile și funcționarea Mișcării Olimpice”, au precizat reprezentanții Ministerului.

Portalul Europa Liberă a scris că 6 sportivi reprezintă „naționala” Republicii Moldova la aceste competiții. Trei – la sambo (Vera Zorea, Evelina Cazacu, Ana-Maria Vaculovschi), una – la gimnastica ritmică (Elina Tarleva), unul – la judo (Valeri Muravski) și încă o sportivă – la proba de belt wrestling (Victoria Bolohan).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: