„Satul European”: Peste 80% din primării au depus dosare pentru finanțare în 2024. Care sunt cele mai stringente necesități
Full Article 3 minutes read

„Satul European”: Peste 80% din primării au depus dosare pentru finanțare în 2024. Care sunt cele mai stringente necesități

Peste 80 la sută din primăriile din țară au depus dosare pentru finanțare în cadrul Programului Național „Satul European”, ediția 2024. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, pe 8 aprilie. Potrivit oficialului, cele mai multe proiecte vizează construirea sistemelor de alimentare cu apă și servicii de canalizare, precum și renovarea clădirilor publice, inclusiv măsuri de eficiență energetică.

„Astăzi am prezentat totalurile apelului la Satul European ediția 2024 – 748 de primării – adică peste 80% din primăriile din toată țara au depus dosarele. Este un lucru extraordinar, care arată încă o dată faptul că oamenii văd și înțeleg că Guvernul construiește școli, grădinițe, case de cultură, aduce apă la robinet în gospodării și creează condiții de viață europene pentru toți oamenii din fiecare colț de țară”, a declarat Andrei Spînu.

Potrivit oficialului, 315 de proiecte din 748, sau 42% din toate proiectele, cu un cost mediu de 7,6 mln de lei, au fost depuse pentru construirea sistemelor de alimentare cu apă și servicii de canalizare. Alte 161 de proiecte, adică 21% din toate proiectele, cu un cost mediu de 4,1 mln de lei, au ca scop renovarea clădirilor publice, inclusiv măsuri de eficiență energetică. 113 de proiecte, sau 15% din toate proiectele, cu un cost mediu de 3,3 mln de lei, au fost depuse pentru modernizarea infrastructurii sportive și de agrement. Alte 66 de proiecte, sau 9% din cele depuse cu un cost mediu de 2,7 mln de lei, vor fi destinate pentru reabilitarea caselor de cultură sau monumentelor istorice.

59 de proiecte, sau 8% din toate proiectele, cu un cost mediu de 1,7 mln de lei au fost depuse pentru instalarea sistemelor de iluminat public, iar 34 de proiecte, sau 5% din toate proiectele, cu un cost de 1,8 mln lei – au  ca scop instalarea sistemelor de producere a energie din resurse regenerabile.

Programul Național „Satul European” a fost lansat de președintă Maia Sandu, acesta fiind cel mai mare proiect de construcție a infrastructurii în satele și orașele din Moldova. În doi ani de la lansare, au fost finalizate peste 730 de proiecte, iar peste 1 milion de cetățeni deja beneficiază de condiții mai bune de viață.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: