Lucrătorii în medicină atrag atenția că ei sunt cei care pus bazele Școlii de Management în Sănătate Publică, iar diplomele de masterat care le-au fost oferite în noiembrie 2007, corespund întocmai legislației în vigoare din perioada respectivă. La etapa alinierii sistemului de învățământ postuniversitar cu Procesul de la Bologna, programele de Masterat profesional de atunci nu erau în jurisdicția Ministerului Educației. Prin lege, acestea erau administrate de ministerele de ramură.

Potrivit autorilor, deputații PSRM au atacat atât Universitatea de Medicină, cât și sistemul sănătății al Republicii Moldova. Prin urmare, scriu ei, calomniile deputaților vizează și circa 400 de absolvenți ai Școlii de Management în Sănătate Publică care sunt acum directori de spitale, funcționari în ministere și agenții de stat, manageri și consultanți internaționali pe probleme globale de sănătate publică, competențele și calitățile lor profesionale fiind recunoscute la nivel internațional.

Publicată de Oleg Lozan pe Miercuri, 3 februarie 2021

Reacția vine după ce, pe 2 februarie, deputații PSRM Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia au cerut demisia consilierului prezidențial Ala Nemerenco. Aceștia au acuzat-o pe Nemerenco, dar și alți șase lucrători medicali, că au primit o diplomă de masterat „fără a participa la cursuri și fără a apăra o teză de master – în baza ordinului Ministerului Sănătății”.

Pe 3 februarie, aripa tînără a PSRM a organizat un flashmob în fața clădirii Președinției cu sloganul „Oamenii buni nu falsifică diplomele”.

În replică, Ala Nemerenco a explicat că, în medicină, diplomele sunt obținute altfel decât în cazul altor specialități. Aceasta a argumentat că acuzațiile socialiștilor sunt răzbunări personale pentru că atunci când deținea funcția de ministru al Sănătății, a oprit „anumite scheme”.