Scandalul de la Franzeluța continuă. Directorul refuză se demisioneze, acuză APP de presiuni și amenință cu judecata
Full Article 4 minutes read

Scandalul de la Franzeluța continuă. Directorul refuză se demisioneze, acuză APP de presiuni și amenință cu judecata

Directorul general interimar al S.A. „Franzeluța” Victor Matcov susține că nu va demisiona și acuză Agenția Servicii Publice (APP) de presiuni menite să îl facă să plece din funcție. Mai mult, acesta amenință că o va acționa în judecată pe directorul-adjunct al instituției Tatiana Savva, pentru publicarea unor informații care îi lezează onoarea, demnitatea și reputația. NM a solicitat un comentariu din partea Tatianei Savva, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

UPDATE Reacția șefului APP Eugeniu Cozonac – aici.

Victor Matcov se plânge că a preluat funcția de director interimar în octombrie 2021, când întreprinderea „Franzeluța” era înglodată în datorii, însă a reușit să redreseze situația.

Am devenit conducătorul unei întreprinderi pe cale spre faliment, cu pierderi financiare majore, cu lucrători fictivi și angajați implicați în scheme frauduloase, care acționau în detrimentul companiei, dar și al țării. Prin muncă am reușit să scoatem întreprinderea din impas, chiar mai mult să aduc profit în bugetul întreprinderii și al statului”, a declarat acesta.

În același timp, Matcov susține că încă de la începutul mandatului s-a confruntat cu presiuni.

Scopul acestor presiuni era să adopt decizii ce erau contrare intereselor întreprinderii. Caracterul solicitărilor era diferit, începând cu angajarea oamenilor neprofesioniști, lipsiți de integritate și sfârșind prin a fi impus să accept scheme frauduloase, ce aduceau prejudicii financiare directe întreprinderii. (…) Refuzând mai multe solicitări ilegale, am fost chemat de mai multe ori la APP. Mi s-a cerut în mod repetat să-mi prezint demisia, cu adresarea respectivei cereri de demisie pe numele secretarului de stat Gherciu. Drept motiv mi-au cerut să indic „probleme de sănătate””, a mai povestit Victor Matcov.

Acesta susține că directorul adjunct al APP Tatiana Savva i-ar fi spus că motivul pentru care i se cere demisia este faptul că nu ar fi informat-o despre activitatea sa.

Mi s-a spus să nu îndrăznesc să contactez guvernul sau conducerea politică a țării pentru că totul deja a fost coordonat. Ieri, 21 aprilie 2022, doamna Savva a venit cu flori pentru a mă obliga din nou să semnez cererea de demitere „de bună voie”. (…) Nu voi da curs presiunilor APP de a-mi depune cererea de demisie”, a concluzionat acesta.

Mai mult, Matcov o acuză pe Tatiana Savva că ar fi făcut declarații mincinoase despre pretinsa sa demisie, de aceea va cere dezmințirea acestora: „În cazul în care cerințele din cererea prealabilă nu vor fi respectate, mă voi adresa în instanța de judecată pentru a obliga Agenția Proprietății Publice sa respecte legea și să nu-și mai permită să răspândească falsuri și informații denigratoare. Nu am probleme de sănătate și aceste informații sunt mincinoase. Mai mult, vă comunic ca nu am prezentat nicio cerere de demisie, nu am solicitat demisia, ba din contra: aceste cereri cu privire la demisia mea au fost înaintate de Tatiana Savva de mai multe ori”.

La fel, șeful interimar al întreprinderii „Franzeluța” neagă că ar avea dosare penale și/sau antecedente penale. „Aceste pretinse „informații” sunt mincinoase, defăimătoare și de asta cei care răspândesc aceste minciuni vor fi sancționați conform legii în instanța de judecată. Pe final, vreau sa mulțumesc colectivului S.A. „Franzeluța” pentru susținerea și încrederea acordată”, a conchis Matcov.

***

Amintim că, pe 21 aprilie, Tatiana Savva a venit la „Franzeluța” cu un buchet de flori, pentru a discuta cu angajații despre demisia directorului general interimar, Victor Matcov. O parte dintre lucrători s-au arătat indignați și și-au manifestat susținerea pentru acesta. După întrevedere, Tatiana Savva a scris pe pagina sa de Facebook: „Propun spre revizuire conceptul „om ca pâinea caldă”. Eu azi m-am dus sa văd cum se coace pasca, dar mi-a fost servită frustrarea unui interimar care și-a depus cererea a treia oară”.

Potrivit APP, Victor Matcov a depus două cereri de demisie din funcție: în data 22 februarie 2022 și în data 8 aprilie 2022. În ambele cazuri, Agenția Proprietății Publice i-a solicitat să rămână în funcție până va fi organizat un concurs sau până va fi găsit un alt administrator interimar.

SA „Franzeluța” numără peste 1500 de angajați.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: