Schemă de corupție cu implicarea funcționarilor din Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și misiunilor diplomatice. Închisoare și amenzi usturătoare pentru trei moldoveni
Full Article 2 minutes read

Schemă de corupție cu implicarea funcționarilor din Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și misiunilor diplomatice. Închisoare și amenzi usturătoare pentru trei moldoveni

O persoană a fost condamnată la 4 ani de închisoare, iar alte două au fost amendate cu 325 000 lei și 175 000 lei, într-un dosar de trafic de influență și corupere activă. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău, care a constatat că cei trei inculpați au organizat o schemă de corupție, cu implicarea unor funcționari de la Ministerele Educației și cel al Sănătății, dar și angajați ai unor reprezentanțe diplomatice.

Cauza penală a fost pornită în iulie 2017. Inculpații au organizat o activitate de intermediere a organizării perfectării actelor de confirmare a autenticității, apostilare, recunoaștere și echivalare a actelor de studii. Pentru asta, ar fi influențat funcționari din cadrul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și ai unor reprezentanțe diplomatice ale altor state în Republica Moldova.

De asemenea, aceștia ar fi racolat persoane ce aveau nevoie de autentificarea actelor de studii, cărora le-ar fi propus grăbirea procedurii stabilite, care, legal durează până la 30 de zile. Pentru serviciile prestate care constau în eliberarea actelor în câteva ore sau zile, aceștia ar fi pretins și primit câte 50 de euro pentru un document, iar sumele pretinse și primite pentru întregul set de acte variau între 250 de euro și 1500 de euro.

Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chişinău, din 22 februarie 2023, sentința Judecătoriei Chișinău sediu Buiucani, din 22 noiembrie 2021 a fost parțial casată și pe caz a fost pronunțată o hotărâre nouă. Astfel, unul dintre inculpați a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de corupere activă și trafic de influență, fiindu-i aplicată o pedeapsă definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 4 ani, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semi-închis și cu amendă în mărime de 100 000 lei.

Ceilalți doi inculpați au fost recunoscuți vinovați de comiterea infracțiunilor de trafic de influență, fiindu-le aplicată o pedeapsă cu amendă în mărime de 325 000 lei și respectiv 175 000 lei.

De asemenea, s-a dispus confiscarea sumei de 450 euro, a sumei de 70 dolari SUA și a sumei de 8600 lei transmișii sub control.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: