Schemă frauduloasă deconspirată la Ocolul Silvic Talmaza: 344 metri cubi de lemn urmau a fi vânduți ilegal
Full Article 2 minutes read

Schemă frauduloasă deconspirată la Ocolul Silvic Talmaza: 344 metri cubi de lemn urmau a fi vânduți ilegal

Schemă de fraudare deconspirată la Întreprinderea Silvică Tighina, Ocolul Silvic Talmaza. În cadrul unui control, s-a stabilit că ocolul silvic urma să declare obținerea a doar 713 m3 de lemn, când în realitate volumele erau de 1 057 m3. Diferența de masă lemnoasă urma să fie vândută ilegală. Precizările au fost făcute de ministrul Mediului Sergiu Lazarencu, directorul Agenției Moldsilva Victor Durbală și șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) Ion Bulmaga în cadrul unui briefing de presă din 2 iulie. 

În luna iunie, a fost creată o comisie pentru a verifica modul în care întreprinderile silvice exploatează și valorifică parchetele de pădure. Rezultatele preliminare, în urma controlului efectuat la Întreprinderea Silvică Tighina, Ocolul Silvic Talmaza, au scos la iveală nereguli majore și a fost prevenită o schemă de fraudare. În urma verificării a cinci parchete s-a depistat o diferență de volum de 344 metri cubi de lemn, în valoare de aproximativ 360 000 de lei, iar prejudiciul total ar putea depăși jumătate de milion de lei.

Conform documentelor, urmau să fie obținute doar 713 metri cubi de lemn, dar în realitate volumele erau de 1 057 metri cubi. Diferența de 344 metri cubi de lemn, urma să fie vândută ilegal. În practică, este vorba despre echivalentul a aproximativ 50 de mașini de lemn.

În schema infracțională sunt implicați angajați ai Ocolului Silvic Talmaza, ingineri și factori de decizie ai Întreprinderii Silvice Tighina, precum și angajați ai IPM.

Controalele efectuate au demonstrat că la acest capitol (exploatarea și valorificarea parchetelor de pădure – n. r.) mai avem mult de muncit și că, din păcate, există zone unde pădurea este considerată de unele persoane drept propria moșie și o sursă de îmbogățire personală. (…) Mesajul meu este simplu: corupția în sistem nu va fi tolerată. Solicit ca toate persoanele implicate în această fraudă să  fie suspendate din funcțiile pe care le dețin. Iar dosarul, odată ce va fi finalizat, să fie fie transmis organelor abilitate”, a declarat Sergiu Lazarencu.

De asemenea, ministrul Mediului a menționat că principala sa prioritate este implementarea Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și asigurarea unei gestionări corecte și transparente a masei lemnoase.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: