Scindare în Platforma DA? Plîngău a convocat biroul politic național, după votul alături de PSRM în favoarea PUZ-urilor controversate
Full Article 3 minutes read

Scindare în Platforma DA? Plîngău a convocat biroul politic național, după votul alături de PSRM în favoarea PUZ-urilor controversate

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău a anunțat că va convoca, de urgență, Biroul politic național al formațiunii. Se întâmplă după ce consilierii formațiunii din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) au susținut 4 din cele 6 Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), criticate de activiști și alți politicieni. Fracțiunea PAS din a anunțat că va sesiza organele de drept pe motiv de corupție. 

„În cadrul ședinței Consiliului Municipal sunt dezbătute 6 PUZ-uri controversate, care au stârnit o reacție negativă în societate și interesul presei. În legătură cu susținerea din partea Fracțiunii Platforma DA din CMC a acestor proiecte controversate, am solicitat secretariatului partidului convocarea de urgență a ședinței Biroului Politic Național. Alte comentarii pe acest subiect vor fi oferite după deciziile adoptate pe interiorul partidului”, a anunțat Dinu Plîngău.

Se întâmplă după ce, până acum în cadrul ședinței CMC din 20 decembrie, consilierii Platformei DA, alături de cei socialiști, au susținut 4 dintre cele 6 PUZ-uri, despre care Guvernul susține că ar conține „mari încălcări”. Următoarele două urmează a fi examinate în ședința din 21 decembrie.

Consilierii PAS au acuzat Platforma DA și PSRM de corupție.

Alianța PSRM și Platforma DA din CMC și-au vândut voturile mafiei imobiliare din Chișinău. Încă un complex locativ imens într-o zona industrială de la Ciocana (str. Maria Drăgan și Otovasca). Fără infrastructură rutieră și asigurare cu transport public, fără grădinițe și școli publice în apropiere, fără zone de agrement. Acest proiect dezastruos a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței CMC, pe sub masă, la cererea unor consilieri municipali corupți. Cineva din ei va pleca de la ședință cu bani grei sau cu câte un apartament în acele complexe locative pentru care și-au vândut votul”, a menționat Roman Cojuhari și a anunțat că Fracțiunea PAS va sesiza CNA și Procuratura Generală pentru a verifica prezența actelor de corupție și conflicte de interese între consilierii municipali, primarul general și mafia imobiliară.” Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a criticat decizia consilierilor municipali.

Cu regret, Consiliul Municipal Chișinău, totuși, a votat pentru Planurile Urbanistice Zonale care nu respecte normele și sunt cu mari încălcări. Menționez că, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, nu a eliberat aviz general și a solicitat prezentarea corectă a documentelor.  Aceste decizii, pe lângă faptul că sunt ilegale, vor crea mai multe ambuteiaje, vor fi mai puține spații verzi și mai puțin confort pentru locuitorii din Chișinău. Vom sesiza Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea acestor documente. În același timp, reiterez apelul către organele de drept pentru a verifica toate ilegalitățile din domeniul construcțiilor”, a comentat Spînu.

Fostul viceprimar Victor Chironda a menționat că toate PUZ-urile votate prevăd construcția a câteva zeci de blocuri locative cu 15-19 nivele, cu mii de apartamente și zeci de mii de metri pătrați de spațiu comercial. Majoritatea la Ciocana.

Aceste partide și acești oameni au promis chișinăuienilor să lupte cu mafia imobiliară și să asigure o dezvoltare echilibrată și durabilă a orașului. Acum o dau cu ”orașul trebuie să se dezvolte” și ”să se expună specialiștii”, a comentat Chironda.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: