„Scopul este altul”. Reacția Moldovei la decizia Rusiei de a interzice importul fructelor și legumelor moldovenești
Full Article 3 minutes read

„Scopul este altul”. Reacția Moldovei la decizia Rusiei de a interzice importul fructelor și legumelor moldovenești

Decizia Rusiei de a impune embargo la fructele și legumele moldovenești este nefondată și lovește în producătorii moldoveni. Declarația a fost făcută de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Instituția a spus că Moldova exportă fructe și legume în peste 80 de țări ale lumii și nici o țară, cu excepția Rusiei, nu a semnalat încălcări. Potrivit Agenției, rapoartele de laborator demonstrează că produsele moldovenești nu conțin dăunători. „Embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din Moldova”, a menționat ANSA. 

ANSA a declarat că „decizia autorităților rusești de impunere a unui embargo la fructele și legumele moldovenești este nefondată și lovește în producătorii moldoveni”.

Instituția a spus că „fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii, în acest an dublându-se cantitățile de prune și de mere exportate în țările europene”.

În nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real. Piața europeană, care are condiții stricte în ce privește calitatea produselor, are o cerere tot mai mare și apreciază fructele și produsele moldovenești”, a comunicat Agenția.

Reprezentanții instituției au mai precizat că „rapoartele de laborator demonstrează lipsa dăunătorilor menționați în loturile analizate” și că „embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din Republica Moldova”.

Agenția a declarat că „nu a fost notificată oficial, până la data de 01.12.2023, de către autoritățile Federației Ruse, despre intenția de aplicare a anumitor restricții”.

Rosselhoznadzor susține că ar fi depistat în produsele moldovenești mai multe insecte dăunătoare (Grapholita molesta, Frankliniella occidentalis, Bactrocera dorsalis, Frankliniella occidentalis ș.a.), care sunt interzise în statele Uniunii Economice Eurasiatice. Considerăm învinuirile aduse drept nefondate și pripite, deoarece Rosselhoznadzor a fost informat la timp despre acțiunile întreprinse de către autoritatea moldovenească la primele cinci notificări printr-un răspuns oficial, însoțit de rapoartele de laborator care demonstrează lipsa acestor dăunători în loturile de fructe și legume”, a precizat Agenția.

Instituția a mai spus că „pe parcursul anului 2023 nu a primit nicio notificare despre probleme în raport cu produsele moldovenești”.

Și doar în ultimele 2 luni, la adresa ANSA au venit opt notificări din partea autorităților rusești, dintre care 3 doar perioada 24-29 noiembrie. ANSA a răspuns la toate, iar ultimele 3 sunt în examinare și în cel mai scurt timp vor fi transmise răspunsuri oficiale, odată ce vor veni rezultatele de laborator. Cu părere de rău, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor constată că Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse utilizează pârghii care contravin principiilor sanitare și fitosanitare, scopul acestora fiind altul decât protecția consumatorilor și a ramurii agricole din Federația Rusă”, a conchis Agenția.

Pe 30 noiembrie curent, Serviciul federal de supraveghere veterinară și fitosanitară al Federației Ruse „Rosselhoznadzor” a anunțat că „este nevoit” să revină la restricțiile introduse în 2022 cu privire la importul fructelor și legumelor din Republica Moldova. Instituția rusească a raportat o „detectare sistematică în legume și fructe a obiectelor de carantină”. Potrivit Rosselhoznadzor, Republica Moldova nu a adoptat „măsuri eficiente de prevenire a aprovizionării cu produse contaminate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: