Rusia – „nevoită să revină la restricțiile din 2022” privind importul de produse din Moldova. Anunțul Rosselhoznadzor
Full Article 3 minutes read

Rusia – „nevoită să revină la restricțiile din 2022” privind importul de produse din Moldova. Anunțul Rosselhoznadzor

Serviciul federal de supraveghere veterinară și fitosanitară al Federației Ruse „Rosselhoznadzor” a anunțat că „este nevoit” să revină la restricțiile introduse în 2022 cu privire la importul de produse din Republica Moldova în Rusia. Instituția rusească a raportat o „detectare sistematică în legume și fructe a obiectelor de carantină”. Potrivit Rosselhoznadzor, Republica Moldova nu a adoptat „măsuri eficiente de prevenire a aprovizionării cu produse contaminate”. 

Rosselhoznadzor este nevoit, începând cu 4 decembrie 2023, să revină la restricțiile introduse în 2022 privind importul de produse reglementate din Republica Moldova în Rusia”, se arată într-o declarație, din 30 noiembrie, a serviciului federal de supraveghere veterinară și fitosanitară al Federației Ruse.

Rosselhoznadzor a spus că decizia a fost luată după ce ar fi „detectat sistematic” legume și fructe „contaminate”.

Motivul interzicerii – detectarea sistematică în legume și fructe a obiectelor de carantină, care pot cauza daune de mai multe miliarde de dolari producției agricole rusești, precum și lipsa de răspuns din partea instituției responsabile moldovenești la notele Rosselhoznadzor pe fiecare dintre încălcări și neadoptarea măsurilor eficiente de prevenire a aprovizionării cu produse contaminate”, a mai comunicat serviciul rusesc.

NewsMaker a solicitat o reacție de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) cu privire la anunțul autorităților rusești. Reprezentanții instituției au declarat că în scurt timp vor veni cu o declarație la acest subiect.

***

Pe 15 august 2022, Rosselhoznadzor a introdus restricții la importul de produse agricole din 31 de regiuni ale Republicii Moldova. Instituția rusească declara că decizia a fost luată urmare a depistării repetate a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești, care intră pe teritoriul Rusiei.

Ulterior, premierul din acea perioadă Natalia Gavrilița l-a îndemnat pe directorul ANSA să ia în serios cele semnalate de Federația Rusă și să intensifice controalele în domeniu.

Pe 7 octombrie, Rosselkhoznadzor a anunțat că reia livrările de fructe și legume de la trei întreprinderi din raionul Orhei. Decizia ar fi fost luată în urma unei discuții cu președintele raionului Orhei, dar și urmare a unei analize a situației fitosanitare a regiunii.

Iar pe 1 decembrie 2022, Rosselkhoznadzor anunța că reia începând cu 2 decembrie, livrările de fructe și legume de la 20 de întreprinderi din Republica Moldova. Pe 2 decembrie, instituția rusă a declarat că reia livrările de fructe și legume de la alte 20 de întreprinderi din țara noastră. Pe 5 decembrie, serviciul fitosanitar al Federației Ruse a decis să ridice restricțiile de la alți 12 producători agricoli din Republica Moldova. Instituția rusă a precizat că s-a ținut cont inclusiv de „rezultatele consultărilor dintre reprezentanții Partidului „ȘOR” și președintele Comitetului rus pentru afaceri externe din cadrul Dumei de Stat Leonid Sluțki”.

Pe 13 decembrie 2022, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea declara că piața rusă s-a deschis pentru 53 de producători agricoli moldoveni ca urmare a negocierilor la nivel de experți dintre ANSA și Rosselhoznadzor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: