Andrei Mardari/NewsMaker

Scriitoarea Tatiana Țîbuleac, în PMAN: Simt mândrie pentru ceea ce văd astăzi în piață, dar simt și furie

Scriitoarea Tatiana Țibuleac a declarat pe scena din Piața Marii Adunări Naționale că „simte mândrie pentru ceea ce vede în piață, dar și furie” pentru că consideră că decizia Moldovei ar trebui să fie simplă și evidentă în privința parcursului european. Totodată, Țîbuleac a mai spus că „atunci când ne vom înțelege, Moldova va deveni puternică” pentru că în unire este puterea.

„Mă simt onorată să mă aflu astăzi, aici, în Piața Marii Adunări Naționale, un loc unde s-au scris pagini importante din istoria acestei țări. Totodată, o piață dragă mie prin care am mers în fiecare zi timp de 30 de ani. Mai întâi în drum spre școală, mai târziu spre Universitatea de Stat, iar și mai târziu în drum spre primul, al doilea, al treilea serviciu. Spun toate acestea, pentru că Chișinăul și oamenii lui încă este inima geografiei mele sentimentale. Inima scrisului și a cărților mele. Totuși, acasă – locul, pe care îl numesc casă de mulți ani, este și Europa. Generația mea, a copiilor născuți și crescuți în comunism, a învățat, a descoperit Europa din manualele de limbi străine. Limba engleză, limba franceză, limba germană, limba italiană, limba spaniolă, au fost pentru noi niște ferestre colorate spre o lume, în care eram convinși că nu vom ajunge niciodată. Totuși, priveam spre ea cu aspirație. Am iubit mai întâi literatura și filmele europei, muzica și istoria ei. Dar, mai presus de toate am iubit sentimentul de liberate, care ne atrăgea și ne fascina. Europa noastră a fost o Europă imaginară, dar a fost a noastră și a fost mai blândă de cât Europa, care a urmat. Prima Europă adevărată li s-a dat părinților noștri și a fost o Europă mai dură. A fost o Europă, care a dat mai multe obligații de cât drepturi.

Nu pot să nu mă gândesc astăzi la primii migranți moldoveni, la sacrifiicele lor. Primii migranți nu puneau pozele pe Instagram, ei se legau de copaci ca să nu-i prindă poliția. Astăzi, când putem călători liber în orice punct al lumii. Astăzi, când nu mai suntem umiliți pentru vize, ar trebui să ne amintim și de ei și de sacrificiul ei. Europa pe care ei doar au visat-o, poate fi astăzi a noastră. Noi însă ezităm.

Am venit la Chișinău cu sentimente amestecate. Simt mândrie pentru ceea ce văd astăzi în piață, dar simt și furie. S-ar părea că după 24 februarie, când Ucraina a fost înecată în sânge, când rudele, prietenii, vecinii noștru ucraineni, au umplut orașele Europei în calitate de refugiați de război, alegerea moldovenilor ar trebui să fie una simplă și firească. Totuși, Moldova încă ezită. Încă punem pe același cântar manipularea și dezinformarea cu șansa unui început curat și demn. Alături de state puternice, alături de România, încă un vis, pe care o generație întreagă s-a stins fără să-l vadă împlinit. Mă înfurie și mă debusolează că după un an de la izbucnirea unui război perfid, Moldova încă face titlurile internaționale cu știri, care debusolează. Cu știri, care încearcă să o atragă de partea unui regim criminal.

În toate capitalele europene, diaspora organizează acțiuni de susținere. Mă doare cuvântul diasporă și totuîi trebuia să spun asta pentru că în toată țara, dintre cei plecați și cei rămași, moldovenii care au plecat nu sunt nici mai buni nici mai răi de cât cei, care au rămas. Motivele lor sunt la fel de valabile ca motivele celor, care au ales să rămână. Sunt mai multe feluri în care poți să-ți iubești patria. Poți să trăiești în ea, dar poți să o porți peste tot cu tine în lume. Atunci când vom înțelege asta, Moldova va deveni puternică. Va fi tot mică, tot la răscruce, dar va fi puternică pentru că va fi unită. Nu suntem la început de cale”, a declarat Tatiana Țîbuleac.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: